Stel hier uw vraag

Aquarium LED verlichting; overstappen of niet?

Er zijn nog veel mensen sceptisch over LED verlichting voor het aquarium, maar dat is niet meer van deze tijd. Veel ervaringen zijn gebaseerd op oude technologie, maar de LED technologie heeft de laatste jaren flinke vooruitgang geboekt. Wel is het zo dat veel fabrikanten de vraag naar LED verlichting zien groeien en inspelen op de onwetendheid van de consument. Hierdoor zijn er helaas veel producten op de markt die de beloftes bij lange na niet waarmaken.

"Bij een investering voor meer dan 10 jaar is het belangrijk om te begrijpen wat u koopt"

Het heeft ook een behoorlijke tijd geduurd voordat er LED verlichting op de markt kwam die ook daadwerkelijk een energiebesparing oplevert, voldoende lichtintensiteit levert en een goed lichtspectrum heeft waarbij aquariumplanten goed groeien. Als u de overstap wilt maken naar LED verlichting voor uw aquarium, dan is Daytime LED verlichting de duurzame oplossing met een ongelooflijk rendement van maar liefst 120 Lumen per Watt, uitstekende kleurenweergave en een levensduur van 60.000 branduren! Vergelijk dat maar eens met andere LED verlichting. Ook de vele mogelijkheden om de verlichting boven het aquarium aan te brengen zijn divers. Omdat er zó veel mogelijkheden zijn met de Daytime LED verlichting, vindt u hier voorbeelden  om Daytime verlichting aan te brengen. Door het doorlopen van een aantal stappen, wordt het inzichtelijker voor het maken van een juiste keuze voor uw aquarium. Neem gerust contact bij vragen of voor advies voor andere mogelijkheden.

De adviezen die voor onderstaande aquaria gelden zijn gebaseerd op persoonlijke voorkeur en ervaring. Als groot voorstander van véél verlichting is het in de praktijk best moeilijk om té veel licht boven het aquarium aan te brengen. Voor een beplant aquarium, waarin de planten de algemene indruk van het aquarium bepalen (en niet de vissen), ga ik uit van 30-40 Lumen Daytime verlichting per Liter. Daytime zelf schrijft voor: Normale lichtbehoefte= 20-30 Lumen per Liter. Hoge lichtbehoefte = 30 of meer Lumen per liter. Dimmen kan uiteraard altijd nog.

Waarom veel verlichting boven het aquarium?

- Planten groeien compacter met kortere internodiën
- Bladeren van planten blijven kleiner, wat ten goede komt van de optische schaal in de layout
- Rode planten kleuren roder
- Moeilijkere soorten hebben vaak behoefte aan hoge lichtintensiteit
- Onderkant van stengelplanten wordt niet zo snel kaal
En misschien wel 1 van de belangrijkste:
Een aquarium wat goed verlicht wordt, maakt een frissere indruk en heeft veel meer uitstraling naar de ruimte waar hij in staat. Een donker aquarium kan sfeervol zijn, maar heeft niet de aantrekkingskracht zoals een goed verlicht aquarium dat heeft. Want zeg nu zelf: u geniet toch ook meer van het natuurleven in de tuin op een stralende zomerse dag, dan op een saaie bewolkte dag?

Nadeel van veel verlichting boven het aquarium:

- Veel vraag van de aquariumplanten naar CO2
- Meer vraag van de aquariumplanten naar voedingsstoffen
- Meer kans op algen, omdat er eerder een gebrek aan voeding ontstaat bij de aquariumplanten 
- Meer stroomverbruik, meer warmteontwikkeling 

De groei van planten is niet altijd sneller bij veel verlichting. Vaak lees ik over sommige aquaria "de planten groeien de planten de bak uit" en ik vraag me dan altijd af of die planten niet veel te snel naar het licht toe groeien. Onderkanten van de stengelplanten zijn kaal en de planten hebben dan lange internodiën, omdat de lichtintensiteit onvoldoende is in het aquarium. In een slecht verlicht aquarium willen ze inderdaad heel snel naar het licht toe groeien. Ook moeten we niet vergeten dat we in het aquarium geen productie hoeven te draaien met een zo'n groot mogelijke opbrengst, wat bij bijvoorbeeld fruittelers wel het geval is. Een aquarium heb je voor de sier en in het aquarium moeten planten daarom "mooi" of "goed" groeien en niet per se "snel". Het visuele aspect is immers ons belangrijkste punt van aandacht!
Daytime verlichting biedt op dit vlak een uitstekende CRI (Color Rendering Index) en een goed spectrum waarbij de planten goed groeien. 

De verlichtingsduur is afhankelijk van de lichtintensiteit en normaal gesproken is een onafgebroken periode van 8-10 uur volle kracht wenselijk. Als het aquarium goed draait en het aan kan, dan kan de verlichting zelfs worden opgeschroefd tot 12 uur. Hoe gaat het in de natuur? Rond de evenaar (waar de meeste aquariumplanten vandaan komen) is de zon in een mum van tijd op volle kracht en bij zonsondergang is het in zeer korte tijd donker. De daglengte duurt er ongeveer 12 uur en de zon gaat niet tussentijds even de hoek om, zoals door sommige mensen wordt nagebootst door een pauze in de verlichtingsduur in te lassen.

Hoeveel LED units zijn er nodig? Gezien de spreidingshoek van 120 graden en als het de bedoeling is dat aquariumplanten aan de achterzijde ook nog goed verlicht worden in de toppen, zijn 2 units aan te raden vanaf zo'n 45 cm aquariumbreedte.

LED lichtspreiding

Om led verlichting boven een Juwel aquarium aan te brengen, bekijk de opties op deze pagina:
https://www.azaqua.nl/88-daytime-compleet

Bekijk ook de praktijkvoorbeelden op de Facebook pagina van Daytime: https://www.facebook.com/daytime.LED