facebookbutton

Fluweelalg, Pelsalg of Haaralg

Deze alg is wat lastig in te delen wat naamgeving betreft. Dit soort algen behoort tot de Oedogonium familie. Algen in deze familie komen voor met verschillende lengtes in hun filamenten en komen regelmatig voor in onze aquaria. We hebben hier te maken met een groene algensoort die haren groeit op de bladeren van aquariumplanten of op stenen of hout. De alg groeit net als baard- of penseelalg stevig vast op de ondergrond, maar behoort tot de groene algen. Ook lijkt het veel op draadalg, maar blijft dan kleiner. Deze alg zou ook het beginstadium kunnen zijn van haaralg. Het lijkt of de ondergrond voorzien wordt van een vacht (pels) of een fluwelen laag. Vandaar de passende benaming "Fluweelalg".

fluweelalgfluweelalg in het aquarium
Fluweelalg op houtFluweelalg op hout

De oorzaken van Fluweelalg

Zoals vele andere groene algensoorten, komt ook deze soort regelmatig voor in pas opgestarte aquaria. Eveneens als vele andere algen kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in voedingsstoffen. Waarschijnlijk een tekort aan CO2 en/of een tekort aan voeding. Een te lange verlichtingsduur alsook een te intense verlichting kunnen de reden zijn van hun aanwezigheid.

Maatregelen tegen Fluweelalg

Om de algen aan te pakken, is het bevorderen van plantengroei de beste manier. Regelmatig komt in een aquarium een tekort aan Stikstof(N) voor. Zorg dus voor voldoende plantenvoeding, zowel macro- als micro. Zorg eveneens voor voldoende CO2. Geef niet meer dan 8 uur licht per dag en pas eventueel de intensiteit naar beneden aan. Lichtere soorten van deze algen worden gegeten door slakken, garnalen en sommige vissen zoals Mollies of siamese algeneters. Een behandeling met EasyCarbo kan er eveneens voor zorgen dat de algen afsterven.

Heeft u foto's van Fluweelalgen die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Neem dan contact op.