facebookbutton

Baardalg en Penseelalg

Baardalgen en Penseelalgen die we in het aquarium tegenkomen behoren tot de rode algen. De kleur onder water varieert van donkergroen, grauw en zwart. Wanneer deze algen in alcohol worden gelegd, kleuren ze rood. De naamgeving roodalgen is hierdoor gemakkelijk te begrijpen, maar is het nu Baardalg en Penseelalg? Donkere pluizen die zich vast hechten op de randen van bladeren (als een baard) of zich als kleine plukjes vestigen op hardscape, achterwanden en andere zaken in het aquarium (waarbij de plukjes lijken op een penseel). Ook dit type alg zal er in vele ondersoorten en variëteiten zijn, maar wat ons betreft hebben we het hier over eenzelfde soort alg. Al met al geen fraai gezicht en bovendien erg moeilijk om vanaf te komen.

penseelalg in aquariumpenseelalg op stenenpenseelalg op slak
Penseelalg op houtPenseelalg op stenenpenseelalg op slak

De oorzaken van Baardalg of Penseelalg

Baardalg ontstaat vaak op momenten dat er een verandering heeft plaatsgevonden in het CO2 gehalte. Bijvoorbeeld wanneer de CO2 fles leeg is. Vaak zien we deze alg ook op plaatsen waar veel stroming is. Bijvoorbeeld langs het wateropper vlak bij de filteruitstroom zijn bladeren van Valisneria of Anubias een ideale basis voor een penseelalg kolonie. Stofvuil blijft gemakkelijk in de haartjes hangen. Hoge organische belasting door veel voeren of in verhouding veel dieren in het aquarium werken de algenontwikkeling in de hand.  Zeker wanneer dat gepaard gaat met weinig waterwissels of een aanwezigheid van mulm of vervuild filter.

Zien we deze algen in een aquarium zonder CO2, dan kan dat komen doordat deze algen beter in staat zijn om koolstof uit het water te onttrekken dan planten. Zij halen hun koolstof dan uit bicarbonaten. Bij dit proces dat biogene ontkalking heet, worden het koolstof en calciumcarbonaat door de algen gebruikt voor de opbouw van hun cellen. Hierbij zal de pH-waarde in het aquarium stijgen en zal er minder CO2 opneembaar zijn voor aquariumplanten. Door de opname van het Calcium worden de algen ook sterker en minder interessant voor algenetende dieren.

Baardalg of Penseelalg bestrijden

Ten alle tijden is het belangrijk om regelmatig water te verversen. De belangrijkste maatregel tegen Baardalg: Zorg dat het CO2 gehalte voldoende is en stabiel is. Zorg daarnaast voor een goede watercirculatie. Ook moet de hoeveelheid licht boven het aquarium in balans zijn met de verdere voedingsstoffen. Zorg ook voor een adequate plantenvoeding met zowel macro voedingsstoffen als sporenelementen en voer de vissen niet te veel.

Zwaar aangetaste bladeren zullen moeten worden verwijderd. Penseelalg op stenen kan worden behandeld met een "spot treatment" met EasyCarbo. Daarbij kan ook een ADA Pro Picker of ADA Pro Brush helpen om de algen los te maken.

Maar let op: Penseelalgen zijn hele taaie algen en laten zich niet gemakkelijk aftroeven. Het effect van een aanpassing in bijvoorbeeld CO2 gehalte kan soms pas na 3 weken zichtbaar zijn. Dat maakt het extra lastig om deze alg te bestrijden. Een goed CO2 gehalte, correcte watercirculatie, adequaat onderhoud, juiste plantenvoeding en vervolgens een flinke dosis geduld zullen er voor zorgen dat de algen na een poosje zullen verdwijnen.Heeft u foto's van Baardalg of Penseelalg die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u aanvullende informatie, op- of aanmerkingen op dit artikel of persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Neem dan contact op.

{itemonpage:1240} {itemonpage:2744} {itemonpage:1681} {itemonpage:1890}