facebookbutton

Draadalg

Draadalg behoort tot een groene algensoort en manifesteert zich in het aquarium als lange draden die tot wel 50cm lang kunnen zijn. Draadalg is er in vele verschijningen. Zowel kort als lang en soms slijmerig of juist wat stugger. Decoratiematerialen en planten worden gebruikt als hechtingsplaats, maar ook zijn er soorten draadalg die zich om planten wikkelen en deze enkel "vasthouden". Sporen van deze algen kunnen op vele manieren in het aquarium terecht komen. Dat deze algen in het aquarium voorkomen, is dus niet zo vreemd. Soms wordt er gezegd dat "draadalgen een teken van goede waterkwaliteit zijn". Dat is een dooddoener en onjuist. Overduidelijk is het een teken van onbalans.

draadalg aquariumDraadalg in het aquariumDraadalg op Anubias
Draadalg op houtDraadalg in het aquariumDraadalg op Anubias
draadalg aquarium

De oorzaken van draadalg

Draadalg kan in het aquarium terecht komen door sporen die meekomen met nieuwe planten of vissen. Daarom zien we ze vaak bij pas ingerichte aquaria. Wanneer het aquarium al langer draait, kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in het aanbod van voedingsstoffen. Dit gaat dan vaak gepaard met een tekort aan CO2. De plantengroei in het aquarium blijft achter, waardoor de algen geen concurrentie hebben van de aquariumplanten.

draadalg in aquarium

Maatregelen tegen draadalg

Om van de draadalg af te komen, zijn er verschillende manieren. Als eerste zal er gezorgd moeten worden voor voldoende aanwezigheid van voedingsstoffen. Denk hierbij aan Nitraat (NO3) en fosfaat (PO4), maar ook sporenelementen mogen niet ontbreken. Een adequaat CO2 gehalte van 20 tot 30mg/L is ook aan te raden. Draadalgen zullen wellicht ook van deze extra voeding gaan profiteren, maar zullen de concurrentiestrijd met de planten na verloop van tijd verliezen. Belangrijk is dus om er bovenop te zitten en alle draadalgen zo veel als het kan te verwijderen. Dagelijks wegplukken of weghalen met borstels en dit volhardend blijven doen. Ook een tijdelijke verduistering van het aquarium kan helpen, maar hierdoor zullen ook de planten een klap krijgen en in hun groei geremd worden. De kans is dus dat de algen gewoon weer terug zullen komen. Wel kan het zinvol zijn om de verlichtingsduur te verkorten naar 6-8 uur of de intensiteit wat te verminderen.
Het gebruik van EasyCarbo is ook een effectieve manier om de algen te doden.

Draadalg onder de microscoop

Draadalgen onder microscoop zijn prachtig! De draden bestaan uit segmenten die overeenkomsten hebben met bamboestengels. Ook zijn er verschillen in de structuur. Bijzonder om te zien!

draadalg onder de microscoopdraadalg onder de microscoopdraadalg onder de microscoop
Draadalg onder de microscoopDraadalg onder de microscoopDraadalg onder de microscoopHeeft u foto's van draadalg die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u aanvullende informatie, op- of aanmerkingen op dit artikel of persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Neem dan contact op.