facebookbutton

  Stel hier uw vraag

Groene puntalg

Groene puntalg is een algensoort die veelal als kleine stippen op de ruiten, bladeren en hardscape voorkomt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen groene puntalgen (GSA) die zeer stevig gehecht zitten op een oppervlak of zachtere groene puntalgen die gemakkelijk zijn los te vegen. De gemakkelijk af te vegen variant wordt ook wel groene stof alg genoemd (GDA).

groene puntalg op glas
Puntalg op de ruit

De oorzaken van groene puntalg

In dit artikel bespreken we de harde variant van de groene puntalg. De dunne, groene cirkels op hardscape en aquariumruiten zijn vaak een gevolg van overmatige belichting en te veel voedingsstoffen. Van nature is enige aanwezigheid van deze algen in het aquarium nog niet direct iets om zorgen over te maken. Wanneer deze alg ook aanwezig is op bijvoorbeeld de bladeren van Anubias of andere aquariumplanten, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een gebrek aan fosfaat. Dit kan worden vastgesteld met een aquariumtest voor fosfaat (PO4).

Maatregelen tegen groene puntalg

De groene puntalg die aanwezig is op de ruiten kan gemakkelijk worden verwijderd met bijvoorbeeld een Razor. Ga na of er misschien te veel licht aanwezig is of dat er misschien direct zonlicht in het aquarium valt. Is de alg ook aanwezig op stenen of hout? Dan kan een ADA Pro Brush of Pro Picker uitkomst bieden om de algen te verwijderen. Zit de alg ook op de plantenbladeren? Probeer dan te kijken of het fosfaatgehalte in orde is. Soms is er geen andere mogelijkheid om te erg aangetaste bladeren te verwijderen.
Te overwegen valt ook om algenetende dieren in te zetten. Met name geweislakken (Clithon sp.) en Renslakken (Neritina sp.) staan er om beken om het aquarium schoon te "grazen".

Door het nemen van bovengenoemde maatregelen, wordt de populatie verkleind en zullen groene puntalgen ter zijner tijd afnemen. Een terugkeer neemt bij iedere onderhoudsbeurt verder af. Regelmatig onderhoud en "voorkomen is beter dan genezen" zullen er vervolgens voor zorgen dat de algen onder controle blijven.Heeft u foto's van puntalg die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u aanvullende informatie, op- of aanmerkingen op dit artikel of persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Neem dan contact op.