Proloog

Voorbeeld aquascape van Filipe Oliveira Mijn eerste aquascape in 2012
Tree scape - filipe oliveira eerste aquascape

Hoe het begon...

Na redelijk wat jaren met Hollandse gezelschapsaquaria te hebben gestoeid, is mijn interesse gewekt voor aquascaping. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding en raakt me meer dan "het geordende perkgoed". Mijn poging van de eerste aquascape (hier rechts boven) haalt het in de verste verte niet bij de perfectie van die van Filipe Oliveira. Dat is helemaal geen probleem. Als je nooit hebt meegedaan aan een autorace, hoef je ook niet te verwachten dat je er direct één wint. Desalniettemin heb ik in dit aquarium van 20x20x20cm toch wat ervaring op kunnen doen, maar is het mij niet gelukt om de layout tot een goed einde te volbrengen. Ik beschikte gewoonweg niet over de goede materialen en know-how. Er was een serieuzere aanpak nodig en een behoefte aan betere materialen. Ik heb daarop veel onderzoek gedaan met als belangrijke vraag: hoe doen die Japanse aquascapers dat toch? In de reguliere aquariumzaken kon ik niet de kwaliteit vinden waar ik naar op zoek was en de producten die professionele aquascapers gebruikten. Als gevolg van het gebrek aan fatsoenlijke materialen, alsook de kennis voor aquascaping, ben ik vervolgens zelf producten van ADA gaan importeren en heb me volledig gestort op het inwinnen van zo veel mogelijk informatie.

Een half jaar later (begin 2013) ben ik gestart met een nieuwe layout in ditzelfde 20x20x20cm aquarium, maar dan met Aqua Soil Amazonia van ADA. Wat me voorheen nooit was gelukt met het laten groeien van een veldje Hemianthus callitrichoides, lukte nu zonder enige moeite. Een aquarium met kalkhoudende steen, zonder filter, zonder CO2, zonder verwarming en altijd algvrij! Magisch was het en ontzettend bevredigend, aangezien dit met een zand of grindbodem nooit was gelukt. Het succes schrijf ik volledig toe aan het Aqua Soil van ADA en gebruik dan ook nooit meer iets anders!

Hetzelfde aquarium een half jaar later
(rank 1164 in IAPLC 2013)
Mijn 45-P aquarium
(rank 1055 in IAPLC 2015)
Seiryu mountain 2013 - Wilco Piest Wilco Piest - Klassieke Iwagumi

Wilco Piest Azaqua ADA 250 item shop Hoe het verder is gegaan

Overtuigd van de ongekende prestaties van dit product, wat in Nederland vreemd genoeg vrijwel niet gebruikt werd/wordt, ben ik ook helemaal weg van de kwaliteit van andere ADA producten. Hoewel in toenemende mate aquariumliefhebbers er gelukkig kennis mee weten te maken, is het veelal weggelegd voor de fijnproevers en mensen die kwaliteit weten te waarderen. De prijs/kwaliteit verhouding ligt in dezelfde verhouding als de producten van het huismerk of van andere fabrikanten. Dat wil zeggen; je betaald er iets meer voor, maar krijg er ook een betere kwaliteit voor terug. Voor de beginnende aquascaper kan het wel allemaal wat kostbaar worden. De vraag die ik zou willen stellen is: Wil je direct de formule 1 winnen? Of neem je voorlopig genoegen met het meedoen met straatrace? En wat mag het verwachte succes gaan kosten?

Op www.azaqua.nl heb ik inmiddels een assortiment samengesteld waar zowel de beginner als professional in zijn of haar behoefte wordt voorzien. Ik vind het erg leuk om in een positie te zijn om andere aquariumliefhebbers van goede producten en informatie te voorzien. Dat is ten alle tijden het uitgangspunt van Azaqua: Zorgen dat je plezier hebt en successen blijft behalen! En ik ben eigenlijk best wel trots op het label "ADA 250 item shop" alsook om de eerste te zijn die producten van o.a. Do!aqua, Daytime LED, Twinstar en Flexi Mini op de Nederlandse markt heeft geïntroduceerd. Op het gebied van hardscape is het aanbod eveneens zeer uitgebreid, waardoor voor ieder wat wils is te verkrijgen om een droom layout mee te maken.

In de volgende pagina's hoop ik dan ook informatie te bieden die helpt bij het maken van een passende keuze bij de aanschaf van producten. Aangezien ik daar zelf ook mee heb geworsteld, hoop ik die ervaring te kunnen delen. Waar kan op bespaard worden? Wat is noodzakelijk? Wat kan in later stadium worden aangeschaft? Al met al is het maken van bewuste keuzes belangrijk, zodat er niet onnodig geld wordt verspild en miskopen worden vermeden. Geld kan immers maar één keer worden uitgegeven, dus wees slim en doe je voordeel met de informatie in de volgende artikelen.

Wat is aquascaping? >>