Wat is er nodig voor aquascapen? deel 1

WilcoPiest-Vibrance-detail-webVoordat er kan worden begonnen met aquascapen en het inrichten en opbouwen van het aquarium, is het belangrijk dat alle benodigde techniek in huis is. Hiervoor zijn op de webshop ontzettend veel producten te vinden, ieder met zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Op deze pagina zal meer informatie worden verstrekt die zal helpen bij het uitzoeken van de juiste benodigdheden.

Nu het enthousiasme daar is en de droom layout in gedachten al is vorm gegeven, is het tijd voor de volgende stap. In de eerste plaats is een aquarium nodig. Het gekozen formaat hangt af de beschikbare ruimte in de kamer. Vaak wordt gedacht dat groter altijd beter is, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Groter brengt meer kosten en meer onderhoud met zich mee. In deze creatieve tak van sport geldt "oefening baart de kunst". Voor velen is het plannen en inrichten van een aquarium het leukste onderdeel. Het is dan ook zeer gebruikelijk om bijvoorbeeld ieder jaar van layout te veranderen. De nieuwe layout wordt dan nog mooier dan de vorige. Een klein aquarium heeft dan als grote voordeel dat het gemakkelijk is om te bouwen naar een nieuwe layout, zonder al te hoge kosten en veel moeite.

Het kiezen van het aquarium

Aquaria zijn er vele soorten en maten. Een dicht aquarium met lichtkap en/of frame zijn prima, maar hebben als nadeel dat het aquarium een afgebakend object in de ruimte is. Een open aquarium zal vele malen meer uitstraling hebben naar de ruimte waar het aquarium in staat. Het gevoel dat men “dichter in contact met de natuur staat” zal met een open aquarium sterker zijn. Het nadeel is dat er meer water zal verdampen en dat huisdieren als katten van de vissen zullen gaan smullen. Vermijd in alle gevallen de ingebouwde filters. Die zullen altijd storend in de weg zitten en bovendien kostbare ruimte in het aquarium in nemen. Ook het gebruik van een achterwand met reliëf zal altijd afbreuk doen aan de optische schaal. Als beginner is het lastig om op de details te letten, maar een aquarium van optiwhite glas, zonder storende kitranden, stabilo’s of andere elementen heeft echt een meerwaarde. Van een aquarium mag worden verwacht dat deze bij normaal gebruik vele jaren mee zal gaan. De initiële meerkosten van een kwalitatief goed aquarium, zal over de jaren dat men er plezier van heeft dus een waardevolle investering blijken.

ADA Cube Garden Optic White Dennerle scaper's tank
ADA Cube Garden Optic White OverigHet kiezen van de verlichting

Verlichting is essentieel voor groei en ontwikkeling van aquariumplanten. De aquariumplanten moeten de show gaan stelen. Goede verlichting is dus onmisbaar. Wanneer er weinig licht boven het aquarium hangt, zal het er al snel somber uit zien. Heldere verlichting resulteert in een frissere indruk van het aquarium. Zorg dus in de basis voor helder licht met voldoende intensiteit. Een lichtkleur van bij voorkeur 5000 tot 7000 Kelvin. Een licht intensiteit van 25-40 Lumen per liter bij LED verlichting of 0,5-1 Watt per liter bij TL verlichting. Dat is voldoende voor ook de moeilijker houdbare planten. Er zijn vele wegen naar Rome, maar met Daytime of ADA LED verlichting is een slechte keuze niet te maken. Meer informatie over Daytime LED verlichting (link)

ADA Cube Garden Daytime cluster CONTROL Daytime Matrix module
ADA AQUASKY Daytime Cluster CONTROL Daytime Matrix

 

Het kiezen van een CO2 systeem

Zonder CO2 kunnen aquariumplanten niet groeien. Van nature is CO2 in water aanwezig, echter in een aquascape staan doorgaans zó veel planten dat deze onmogelijk toe kunnen met dit van nature aanwezige CO2. Er zal dus extra CO2 moeten worden toegevoegd om de planten in hun behoefte te voorzien. Dit is mogelijk op een low-budget manier met de suiker en gist methode, of met bijvoorbeeld EasyCarbo. Voor de aquariaan die heeft besloten met deze hobby verder te gaan, is een CO2 systeem een heel logische aanschaf. Het complete CO2 systeem op de webshop is erg scherp geprijsd en zeker de moeite waard om de planten van CO2 te voorzien. Is het CO2 verhaal nog ingewikkeld? Laat je goed informeren op deze pagina: link

Azaqua Compleet CO2 systeem CO2 Advanced System Tropica CO2 system nanao
Compleet CO2 systeem (TIP) ADA CO2 advanced system Tropica CO2 system nano

 

<< Wat is aquascapen? Wat is er nodig voor aquascapen? deel 2 >>