laatste reviews

Van Peter V. op 21 Jul 2021 :

(5/5) 
product beoordeeld : Phyllanthus fluitans Prima

Van Peter V. op 21 Jul 2021 :

(4/5) 
product beoordeeld : Limnobium laevigatum Gezond planten, doen het...

Van Peter V. op 21 Jul 2021 :

(1/5) 
product beoordeeld : Limnophila sessiliflora Helaas waren twee planten...

Zweefalg

Zweefalg zorgt voor groen water in het aquarium. Kleine, eencellige algen groeien in zo'n rap tempo dat het aquarium een groene waas krijgt. Het bijzondere van deze plankton-achtige organismen is dat het zowel plantaardige als dierlijke eigenschappen bezit. Daarnaast kunnen deze zweefalgen overdag in hun eigen voedsel voorzien. Als er geen licht beschikbaar is, verandert het chlorofyl naar doorzichtig. Een oude methode door het aquarium te verduisteren, zal dus geen oplossing bieden. In de meeste gevallen zal er zonder extra maatregelen weer een nieuwe uitbraak van de zweefalgen komen.

Oorzaak van zweefalg in het aquarium

De oorzaak komt vaak door een plotselinge verandering. Bijvoorbeeld door een toename in de temperatuur tijdens de zomer, een ammoniakpiek door het omwoelen van de bodem of door gestorven dieren. Een uitbraak van zweefalgen tijdens de opstartfase komt ook regelmatig voor, omdat het biologische evenwicht nog te jong is. De balans is dan nog ver te zoeken en algen zien hun kans schoon om deze situatie te gebruiken voor hun ontwikkeling.

Maatregelen tegen zweeflag in het aquarium

Het belangrijkste middel tegen zweefalg is een goede balans in het aquarium. Vermijd intens licht en verkort de verlichtingsduur tot max. 8 uur. Zorg dat planten gaan groeien door het toevoegen van voedingsstoffen en ververs 50% van het aquariumwater. Wanneer er problemen blijven met groen water in het aquarium, kan een UVC filter uitkomst bieden. 

Heeft u foto's van zweefalg die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Of heeft u vragen, aanvullende informatie of opmerkingen over dit artikel? Neem dan contact op of discussieer mee op het aquascaping-forum.nl