TDS meter
TDS meter

TDS meter

€ 10,95
Inclusief belasting
TDS met voor het meten van de hoeveelheid aan opgeloste stoffen in het water. Gebruik deze TDS meter om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit en te bepalen of er een aanpassing aan het water gedaan moet worden. De meter meet ook de temperatuur.

Weergaveresultaat in PPM
Aantal
direct leverbaar

(3,3/5) uit 4 totale beoordelingen
Lees de recensies

TDS meter met temperatuurmeter

TDS (Total Dissolved Solids) zegt iets over de hoeveelheid aan opgeloste stoffen in het water en wordt uigedrukt in PPM (deeltjes per miljoen). Hoe lager deze waarde, hoe zuiverder het water is. In ons kraanwater zitten vele stoffen opgelost. Hoe meer stoffen er zijn opgelost, des te hoger is bijvoorbeeld de hardheid (GH) en des te hoger is de geleidbaarheid(µS).

Maar belangrijk: Ook opgeloste stoffen die niet direct de hardheid beïnvloeden, maar wel in het water aanwezig zijn. Denk hierbij ook aan opgeloste mineralen, metalen, zouten, plantenvoeding, waterverbeteraars, afvalstoffen, voer etc.

Wat deze meter doet, is het meten van de geleidbaarheid van het water. Zuiver water geleid geen stroom. Hoe meer stoffen er zijn opgelost, hoe groter de geleidbaarheid is. Dit wordt omgerekend naar de totaal opgeloste stoffen (TDS), waardoor we dus inzicht krijgen in de kwaliteit van het water en de daarbij opgeloste stoffen. Gebruik deze TDS meter om te bepalen of er een aanpassing aan het water gedaan moet worden.

TDS voorbeelden:
Zuiver water heeft een TDS van 0 ppm
Osmosewater heeft een TDS van 5-15 ppm
Bronwater/zuiver rivierwater heeft een TDS van < 50 ppm
Kraanwater in Nederland heeft een TDS van 100 tot 250 (in België zelfs tot 500)

In het aquarium:
In een aquascape ligt een streefwaarde tussen de 100 en 140 ppm (=GH 5-8)
Bij het gebruik van stenen zoals Seiryu stenen kan de TDS oplopen, doordat de stenen kalk aan het water afgeven. Door gebruik te maken van deze TDS meter is in één handeling te zien of het aquarium aan een waterwissel toe is. (al dan niet met Osmosewater)

Verdamping:
In een aquarium is altijd waterverlies door verdamping. Water verdampt, maar de opgeloste zouten blijven achter. In verhouding stijgen de Totaal opgeloste stoffen. Met deze TDS meter is na te gaan of de concentraties te hoog worden en ververst zal moeten worden met osmosewater.

In een garnalen kweekopstelling:
Een verkeerde TDS waarde kan negatieve effecten hebben op de gezondheid en ontwikkeling van garnalen. Voor de meeste garnalen is een waarde van 150-200 ppm ideaal.Meten van de TDS waarde

 1. Verwijder de beschermdop aan de onderzijde
 2. Zet de TDS-meter aan door op 'on' te drukken
 3. Houd de TDS-meter met de meetkant in het water (maximaal 3 cm diep) en wacht tot de cijfers gestabiliseerd zijn.
 4. Druk op 'hold' om de meetwaarde vast te houden.
 5. Haal de TDS-meter uit het water en lees de waarde af.
 6. Schud de TDS-meter droog en doe de dop erop.

Meten van de temperatuur

 1. Zet de TDS-meter aan door op 'on' te drukken
 2. Druk op temperatuur knop
 3. Meet de temperatuur af in graden Celsius

TDS meter specificaties:

TDS Bereik: 0-9990 ppm
Temperatuur Bereik: 0 - 80 graden Celsius
Resolutie TDS: 1 ppm (van 0 - 999 ppm) daarboven 10 ppm
Vooraf gekalibreerd op: 342 ppm (ook handmatig te kalibreren)
Resolutie temperatuur: 1 graad Celsius
Nauwkeurigheid: ±2%
Batterij: 2 x 1.5V (inclusief)
Afmeting: 155 x 31 x 23 mm
Gewicht: 76 gram
Bijzonderheden: schakelt automatisch uit na 10 minuten, automatische temperatuur compensatie.


TDS meter kalibreren

Nieuwste versie: Deze is automatisch te kalibreren door de "HOLD" knop in te houden. Wacht tot het display gaat knipperen en wacht vervolgens tot het knipperen stopt. De TDS meter is gekalibreerd. Dit kan in iedere vloeistof.

Vorige versie: Zorg er voor dat de temperatuur van de kalibratievloeistof 25 graden is. Dompel de TDS meter in de testvloeistof. Druk de TEMP knop 3-5 seconden in, totdat het scherm knippert. Gebruik HOLD om de waarde te lagen en TEMP om de waarde te verhogen, totdat de waarde van de testvloeistof is bereikt. Druk op nogmaals op TEMP voor 3-5 seconden om de waarde vast te leggen. Wanneer het display niet meer knippert is de kalibratie afgerond.
Kalibreren met TDS 1382 vloeistof? Verdun 25ml van de vloeistof met 25ml gedemineraliseerd of osmosewater om een testwaarde van 691 TDS te verkrijgen.

AZ-TDS3

Datasheet

Product soort:
Waterkwaliteit
Water test
Productnaam:
TDS meter
Lengte:
31mm
Diepte:
23mm
Hoogte:
155 mm
Gewicht:
0,76 gram
Toebehoren:
inclusief 2 knoopbatterijen
Bijzonderheden:
Meet TDS in ppm en temperatuur in °C

Download

TDS meter

Gebruiksaanwijzing (PDF)

Download (1.99MB)
Gebruik deze calculator om de inhoud te berekenen of de benodigde hoeveelheid Aqua Soil. Een soil bodem dient tenminste 4cm dik te zijn aan de voorruit. Voor een goede dieptewerking dient hij schuin op te lopen naar achteren. Een gemiddelde hoogte van 6,5cm is het advies. De uitkomst geeft het benodigde aantal liters en zakken van 9L aan.

Bijpassende accessoires

 • TDS kalibratievloeistof
  Prijs € 5,90