facebookbutton

Bruine algen en kiezelwieren

Bruine algen worden ook wel kiezelwieren of kiezelalgen genoemd. Diatomeeën (Bacillariophyta) is de wetenschappelijke benaming. Deze alg vormt zich veelal in de opstartperiode van het aquarium. Hardscape, achterwand, bladeren, glaswerk en ruiten kunnen onder een bruine, slijmerige laag van deze kiezelwieren komen te zitten.

Kiezelalg op de bodem
Kiezelwieren op de bodem

Oorzaak van bruine alg in het aquarium

Kiezelwieren bouwen hun skelet van siliciumdioxide (SiO2). In leidingwater is doorgaans een behoorlijke hoeveelheid silicaat aanwezig. In een pas ingericht aquarium, dat met veel vers leidingwater is gevuld, is dus veel voeding voor handen voor deze kiezelwieren. Door het ontbreken van concurrentie kunnen de bruine algen dus explosief ontwikkelen. Hoewel het aquarium er niet fris uit ziet, is het normaal dat deze algen in het aquarium aanwezig zijn.

Maatregelen tegen kiezelalgen

Bruine algen laten zich over het algemeen gemakkelijk verwijderen. De slijmerige laag kan bijvoorbeeld met de hand worden verwijderd, maar ook met borstels of ruitenkrabbers. Er zijn vele soorten algenetende vissen, slakken en garnalen die deze kiezelwieren graag eten. Zoals eerder gezegd; komt deze alg voor in een pas opgestart aquarium? Heb dan even geduld. Na enige tijd zullen de algen verdwijnen en de concurrentie met andere algensoorten verliezen. Daarbij kan het zijn dat de verlichtingsintensiteit ondermaats is. Een oplossing kan zijn om de verlichting te intensiveren (niet de duur, maar de intensiteit).

Wanneer het probleem met de kiezelwieren langdurig aanhoudt, zou de oorzaak in de aanwezigheid van silicaat gezocht moeten worden. Gebruik hiervoor een watertest om het silicaat gehalte te meten. Om de waarde te verlagen zou gebruik gemaakt kunnen worden van een Osmoseapparaat, bij voorkeur uitgerust met extra silicaatfilter. Zo'n apparaat zal het meeste silicaat uit het water verwijderen. Daarnaast zijn er speciale filtermaterialen verkrijgbaar die het silicaatgehalte in het aquarium kunnen verlagen. Daarbij kan het zijn dat ook andere stoffen uit het water worden gefilterd, die misschien nuttig zijn voor aquariumplanten.

Heeft u foto's van bruine algen of kiezelwieren die we op deze pagina mogen gebruiken? Stuur ze op. U ontvangt dan een waardebon ter waarde van 5,- per gepubliceerde foto.

Heeft u persoonlijke ondersteuning nodig om het algenprobleem aan te pakken? Of heeft u vragen, aanvullende informatie of opmerkingen over dit artikel? Neem dan contact op of discussieer mee op het aquascaping-forum.nl