Aquariumplanten verzorgen

In een beplant aquarium zijn de planten de sterren van het doek. De vissen en andere dieren zijn er van onderschikt belang. Wanneer de beplanting van een aquarium er niet gezond bij staat, is de algehele indruk al snel somber en droevig. Verreweg de meeste mensen genieten meer van stralende natuur op een zonnige dag, waarbij planten en dieren zich tegoed doen aan het zonlicht. De stemming op herfstachtige dagen is een stuk minder vrolijk en bruisend. Reden des te meer om er voor te zorgen dat er een weelderige, levendige indruk van het aquarium uit gaat dat vol positiviteit de ruimte in straalt, ook op donkere dagen!

Aquariumplanten uitzoeken voor het aquarium

Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zo veel aquariumplanten om uit te kiezen, waarbij goede en minder goede keuzes te maken zijn. Ga zorgvuldig te werk, haast is nergens goed voor. In de eerste plaats is het verstandig om rekening te houden met de grootte van de planten. Plantensoorten met grote bladeren horen niet thuis in een klein aquarium. Ze zullen massaal worden en een lompe indruk geven. Wat je wilt is een delicate, fragiele voorstelling. Dat gaat beter met dito plantensoorten. Maak een schets van de layout en ga daar vlakken in tekenen waar plantengroepen in kunnen worden geplaatst. Door het maken van meerdere schetsen, kan een denkbeeldige voorstelling worden gemaakt van het uiteindelijk resultaat. Dit helpt ontzettend bij het uitzoeken van de geschikte soorten. Ga bij het maken van de schets ook verschillende soorten proberen op dezelfde plaats en laat je creativiteit op de loop. Bijvoorbeeld zoals bij deze schets:

schets1     De verschillende groepen planten zijn genummerd. Enig contrast is aangegeven in kleur. Op ieder nummer kan de fantasie worden gebruikt om voor die plaats een geschikte soort te vinden. In het achterhoofd houden we dan rekening met: Geen planten met eenzelfde bladvorm naast elkaar en liefst ook enig kleurverschil tussen de soorten. Op plek 8 (zo'n beetje op de gouden ratio) zou bijvoorbeeld een in het oog springende rode plant kunnen worden geplaatst. Bijvoorbeeld een Lotus, Althernanthera mini, Ammania, Rotala etc.

De plaatsen 4, 5 en 7 zouden eenzelfde soort kunnen zijn, maar ook 3 verschillende. Ook voor de bodembedekker nr. 12 zou gekozen kunnen worden voor Hemianthus, Glossostigma, Naaldgras, Lilealopsis etc. etc. Ga zo veel mogelijk combinaties na, zodat het beeld steeds meer visueel wordt van de droomlayout die het moet gaan worden. Ga daarbij ook kijken naar de behoeftes van de planten. Sommige soorten vragen veel licht, anderen weinig licht. Sommige hebben veel onderhoud nodig, anderen minder. Allemaal dingen om rekening mee te houden, maar niet getreurd: Een aquarium kan altijd beter en geeft dus altijd ruimte voor verbetering en aanpassingen.

Aquariumplanten voorbereiden

Wanneer de selectie is gemaakt van de gewenste aquariumplanten, moet nog worden bepaald hoeveel er ongeveer nodig zal zijn. Een handige vuistregel is dat 1 potje stengelplanten ongeveer een oppervlak van 1 koffiekopje vult. Een cupje met In Vitro planten kan zo maar een oppervlak van 1 ontbijtbord vullen. Een potje met planten voor op hout te binden kan verdeeld worden in 1-3 porties. Wanneer de potjes klaar staan om in het aquarium te worden geplant, is het zaak om de planten zo goed mogelijk voor te bereiden. Vrijwel alle aquariumplanten worden in moerascultuur gekweekt, op de echte waterplanten na (zo'n 5%). De planten groeien op een basis van steenwol en komen in potjes. Het is belangrijk zo veel mogelijk van dit steenwol te verwijderen. Of in het geval van InVitro planten de gel te verwijderen. Dit gaat vrij gemakkelijk onder een stromende kraan, al dan niet met hulp van een pincet of tandenstoker. Bijkomend voordeel is dat de planten direct lichtjes worden afgespoeld en zo eventuele slakken en andere resten kunnen worden afgespoeld. Overtollige wortels kunnen vervolgens worden afgeknipt tot 2-3cm met een scherpe schaar. Tevens kunnen slechte delen van stengels of bladeren worden verwijderd. Slechte bladeren zullen toch snel afsterven, waardoor er onnodig afvalstoffen in het aquarium komen die problemen kunnen veroorzaken. Ga voorzichtig te werk, want planten zijn fragiel. Geknakte stengels zullen het niet gaan halen, maar bedenk ook dat planten vaak sterker zijn dan je denkt. Verdeel vervolgens de planten in zo klein mogelijke porties/plukjes. Zodoende kan er later een groter gebied mee worden beplant.
TIP: Zorg tijdens het voorbereiden van de planten dat deze niet uitdrogen. Gebruik een sproeifles om ze regelmatig te bevochtigen en dek ze af met een natte krant of nat keukenpapier.

Aquariumplanten in het aquarium aanplanten

Als de diverse soorten planten zijn verdeeld in kleine porties, plukjes of afzonderlijke stengels, zullen ze in het aquarium moeten worden gezet. Het beste gebeurt dat in een "droog" aquarium. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk water er uit met alleen een drassige bodemlaag. Op deze manier gaat het aanplanten veel eenvoudiger. Om de plantensoorten te verdelen kan gebruik worden gemaakt van bamboo sticks. Gebruik voor het aanplanten ALTIJD een pincet, zodat de planten zonder al te veel moeite dicht op elkaar worden gezet. Verdeel alle porties zodanig, zoals het in het oorspronkelijke plan of schets de bedoeling is. Een onderlinge afstand van 1-3cm per plukje/portie zal er voor zorgen dat planten voldoende ruimte hebben en mooi dichtgroeien. Werken met een pincet biedt veel voordelen, maar kan soms ook frustrerend zijn wanneer plukjes weer met de pincet mee omhoog komen. Probeer hier een handigheidje in te vinden door de pincet schuin het substraat uit naar boven te halen ipv door hetzelfde gat als waar de plant in staat. Als alle porties over het aquarium zijn verdeeld, kan het aquarium worden gevuld met water. Zorg er voor dat bij het vullen van het water de bodem of planten niet direct door een waterstraal worden geraakt. Bijvoorbeeld door de planten af te dekken met keukenpapier of huishoudfolie en daar voorzichtig het water op te bevloeien. 
TIP: Zorg ook tijdens het aanplanten er voor dat de planten niet uitdrogen door regelmatig te sproeien. Wanneer het oppervlak voor ca. 80% is beplant, kan er van uit worden gegaan dat er voldoende planten zijn gebruikt.