ADA Vloeibare plantenvoeding

Concept van vloeibare plantenvoeding in het Nature Aquarium

Het groeien van gezonde en prachtige aquariumplanten is een essentieel onderdeel van een Nature Aquarium. In de tijd voorafgaand aan de inmiddels bekende Nature Aquarium stijl, was het moeilijk om aquariumplanten goed te laten groeien. Hobbyisten hadden moeite met de lange termijn verzorging van planten in het aquarium. Sommige factoren welke het mogelijk maakte om gezonde, weelderige plantengroei te verkrijgen in de beginperiode, was door de aanwezigheid van Power Sand (substraat toevoegingen) en de Green Brighty Series (vloeibare plantenvoeding). Met daarnaast voldoende verlichting en CO2 bemesting. Power Sand bevat vele voordelen, waarvan de bron van voedingsstoffen voor planten de belangrijkste is. Power Sand, een substraat toevoeging, dat als onderste laag op de bodem wordt verspreid, is rijk aan organische en anorganische voedingsstoffen. Met Power Sand kunnen aquariumplanten zelfs groeien op een substraat dat bestaat uit zand of grind dat geen voedingsstoffen bevat.

Ondertussen zullen planten die hun bladeren onder water ontwikkelen niet alleen voeding via de wortels opnemen, maar ook via het oppervlak van hun bladeren. Met dit gegeven voorziet Green Brighty Series de planten in het aquarium van voedingsstoffen. Het basis concept van vloeibare bemesting in het Nature Aquarium is om voldoende voedingsstoffen te voorzien via het substraat. Stikstof en fosfaat worden hoofdzakelijk door het substraat geleverd, bestaande uit Power Sand en Aqua Soil. Kalium en sporenelementen (mineralen), waar snel een tekort aan ontstaat in een beplant aquarium, worden toegevoegd met vloeibare plantenvoeding. Wanneer de aanwezigheid van stikstof in het substraat verminderd of er meer sporenelementen (met name ijzer) nodig zijn door het verouderen van het aquarium, dan kan dit met vloeibare bemesting worden aangevuld. Het toevoegen van opgebruikte voedingsstoffen is ook gunstig in de preventie van algen, omdat het aquariumplanten aanzet tot de opname van stikstof en fosfaat welke algengroei kunnen triggeren. Toevoegen van vloeibare plantenvoeding is effectief voor een goede gezondheid van aquariumplanten als ook het behouden van een prachtige aquascape.

ADA Liquid fertilizers

Keuze van vloeibare Kaliumbemesting, gebaseerd op waterkwaliteit

Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) zijn voor aquariumplanten in relatief grote hoeveelheden nodig in vergelijking met andere vitale voedingsstoffen. Zij spelen een significante rol voor plantengroei. Van deze drie voedingsstoffen is er van stikstof en fosfaat zelden een tekort in een Nature Aquarium, doordat deze vanuit het substraat, bestaande uit Power Sand en Aqua Soil, aanwezig zijn en eveneens door vissenpoep en niet opgegeten visvoer. Aan de derde essentiële voedingsstof is veelal een chronisch tekort. Het gebrek aan Kalium kan worden tegen gegaan door Brighty K toe te voegen. Door Kalium toe te voegen zullen planten meer Stikstof en Fosfaat opnemen, waardoor algen minder kans krijgen.

Desalniettemin is Brighty K een alkalische meststof, waardoor de pH en carbonaathardheid (KH) direct verhogen na toedienen van dit product. Sommige aquariumplanten (zoals stengelplanten uit Zuid-Amerika) groeien minder goed bij aquariumwater met een hoge pH en KH dat veroorzaakt wordt door Brighty K. Het kan ook zijn dat water uit de kraan van zichzelf al alkalisch is en daardoor ongeschikt is voor te combineren met Brighty K. Als oplossing voor dit probleem is Green Brighty Neutral K ontwikkeld. Zoals de naam doet vermoeden is dit product neutraal en zal de pH en KH van het water niet beïnvloeden. Wanneer het kraanwater alkalisch is, kan Aqua Soil worden gebruikt en tijdens een waterverversing Aqua Conditioner Soft Water toegevoegd en voor Kaliumbemesting de Green Brighty Neutral K worden gebruikt. Deze benadering helpt voor een gezonde groei van vele aquariumplanten die zacht, zuur water prefereren.

Ondertussen heeft Green Brighty K een extra eigenschap om de buffercapaciteit van water te verbeteren, waardoor een afname in pH wordt voorkomen. Sommige planten zoals Hemianthus micranthemoides groeien niet goed als de pH/KH te laag is. Brighty K is beter geschikt dan Green Brighty Neutral K in gevallen waar de KH van het kraanwater te laag is. Kies Brighty K of Green Brighty Neutral K op basis van de waardes van het kraanwater en de aanwezige aquariumplanten. De nieuwe Brighty K heeft een andere samenstelling en heeft niet langer de eigenschap om restanten van Chloor uit het water te halen, hoewel de naam gelijk is aan de oude variant.

ADA Brighty K ADA Green Brighty Neutral K
Green Brighty K Green Brighty Neutral K


Het belang van Stikstof voor de groei van aquariumplanten

Naar stikstof is van alle voedingsstoffen de grootste vraag in het aquarium. Snelheid van plantengroei en ontwikkeling van bladkleur zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid stikstof dat aanwezig is. In een Nature Aquarium wordt het stikstof toegediend via Power Sand, Aqua Soil en vissenpoep en is zelden in onvoldoende mate aanwezig tijdens de opstartfase van het aquarium. Toevoegen van extra stikstof kan echter toch een boost geven aan plantengroei. Aan de andere kant kan in een aquarium van meer dan een jaar oud of met minder visbezetting in verhouding tot de hoeveelheid planten, kan er een tekort ontstaan waardoor planten symptomen vertonen van verminderde groei en verbleekte bladkleur.

Conventionele Green Brighty Special Lights en Shade kunnen de oorzaak van alggroei zijn door de aanwezigheid van fosfaat. In tegenstelling is de nieuwe Green Brighty Nitrogen, dat enkel Stikstof bevat in gemakkelijk opneembare vorm, is de kans op alggroei veel kleiner zolang het wordt gedoseerd in de juiste hoeveelheid.

Naast het normale gebruik door directe toediening in het aquarium, kan Green Brighty Nitrogen ook direct op het Aqua Soil worden gesprayed tijdens de setup van het aquarium. Deze methode is enkel geschikt voor soil-type substraten die het Stikstof kunnen opnemen. Hierdoor kan een drastische boost worden gerealiseerd in de groei van vele aquariumplanten. Bijvoorbeeld voor voorgrondplanten die gevoelig zijn voor Stikstof aanwezigheid in het substraat zoals Glossostigma. Standaard spray hoeveelheid van Green Brighty Nitrogen is 50ml voor 30x30cm substraat. Laat het na het sprayen zo'n 15-30 minuten intrekken.

ADA Green Brighty Nitrogen Spraying Nitrogen
Green Brighty Nitrogen Spray Green Brighty Nitrogen op het substraat (tijdens aquarium setup)


Toevoegen van Fosfaat aan het aquarium is een mes dat aan twee kanten snijdt

Van alle voedingsstoffen reageren aquariumplanten het meest op fosfaat. Echter kan fosfaat algengroei in de hand werken wanneer het slechts in kleine mate wordt overgedoseerd. Dat is de reden waarom de line-up van Green Brighty Series fosfaatvrij is. Nature Aquarium voorziet in de fosfaatbehoefte door het Power Sand in het substraat, zodat er niet veel vrijkomt in het water. Gelukkig absorbeert Aqua Soil het fosfaat dankzij de eigenschappen van het materiaal en blijft het meeste fosfaat in het substraat opgeslagen. Zodra het substraat oppervlak is volbegroeid met planten zal het fosfaat wat uit het substraat lekt, direct worden opgenomen door de planten en zal het fosfaat in het water op raken. Door deze situatie te handhaven zal zelfs het fosfaat dat vrijkomt van vissenpoep of niet opgegeten visvoer direct worden opgenomen door de bladeren van planten. Algengroei wordt hiermee voorkomen. In het geval er toch een alguitbraak ontstaat door veel vissen of visvoer, kan er Aqua Conditioner Clear Water worden gebruikt als oplossing. Clear Water absorbeert fosfaat en voorkomt algengroei. Het fosfaatgehalte zo laag mogelijk houden is de sleutel voor het behouden van een prachtig beplant aquarium.

Belang van dagelijks toedienen van vloeibare plantenvoeding

In de basis worden vloeibare meststoffen dagelijks toegevoegd in een Nature Aquarium. Hoewel veel planten niet snel achteruit zullen gaan door het niet toedienen van vloeibare plantenvoeding, zullen ze een groot voordeel halen in de bladkleur.

De aanbevolen combinatie van de nieuwe plantenvoeding voor dagelijks gebruik is in ieder geval 1) Green Brighty K of Green Brighty Neutral K om kalium te bemesten. Samen met 2) Green Brighty Mineral om sporenelementen toe te voegen. (voor aquaria met het standaard substraat Power Sand en Aqua Soil). Green Brighty Mineral is overeenkomstig met Green Brighty STEP-1 van de vorige serie en bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling zoals onder andere ijzer, sulfer, mangaan. (De concentraties zijn anders dan STEP-1). 

Een belangrijk aandachtspunt is om altijd sporenelementen toe te dienen die nodig zijn voor aquariumplanten, zelfs in lage concentraties. Sporenelementen die worden toegediend aan het aquariumwater worden snel opgenomen de oppervlak van de bladeren. Maar wanneer er veel sporenelementen worden toegediend in één keer, binden ze met andere stoffen of worden geabsorbeerd door filtermedia en raken uiteindelijk nutteloos. Hierom is het dagelijks toedienen van de juiste hoeveelheid sporenelementen het meest effectief.

Wanneer aquariumplanten groeien en ontwikkelen in een aquarium na twee tot drie maanden na de setup, voeg dan Green Brighty Iron toe aan de bovengenoemde combinaties. Er is door planten veel vraag naar ijzer en is essentieel voor goede plantengroei en intensiveren van bladkleuren (met name voor rode stengelplanten). Merk op dat Green Brighty Iron speciaal is ontwikkeld voor ijzerbemesting. Het heeft een verbeterde werking wanneer deze samen wordt toegepast met Green Brighty Mineral. Voor wanneer het aquarium zes maanden tot een jaar oud is, zal er minder stikstof aanwezig zijn in het substraat. Het is vanaf deze periode raadzaam om Green Brighty Nitrogen toe te voegen samen met de andere voedingsstoffen om een gezonde plantengroei in stand te houden voor een lange periode.

ADA Green Brighty Mineral ADA Green BrightyIron
Green Brighty Mineral Green Brighty Iron