Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?
Slide background

Informatiebrochures:

- ADA CO2 systeem.pdf
- ADA Plantenvoeding.pdf
- ADA Filter systeem.pdf
- ADA Verlichting systeem.pdf
- ADA Substraat syseem.pdf 

ADA handleiding:

Aqua Design Amano biedt een voedzame bodem die voor een uitstekende groei van aquariumplanten zorgt. In dit artikel zal de opbouw van het substraat en de bemesting verder worden uitgelegd.

Power Sand

De onderste laag van het substraat bestaat uit ADA Power Sand. Deze bestaat uit zeer poreus vulkanisch gesteente, voedingsstoffen en turf.

Het ADA Power Sand heeft aan 3 belangrijke eigenschappen voor uw aquarium:

  • Het zorgt voor een goede watercirculatie in het substraat.
  •  Het bevordert zuurstof transport bij de wortelzone.
  • Het biedt optimale omstandigheden voor de huisvesting van nuttige bacteriën en micro-organismen.

 

Aqua Soil

Het voedselrijke ADA Aqua Soil bestaat uit natuurlijke aarde, die rijk is aan macro- en Mikro voedingsstoffen. Aqua Soil is verkrijgbaar in 2 verschillende soorten. ADA Aqua Soil Amazonia en ADA Aqua Soil Amazonia ver.2

De Aqua Soils verschillen van korrelgrootte en van voedingswaarde.

Aqua Soils moet niet van te voren worden uitgespoeld!
Aqua Soils dient niet regelmatig te worden afgezogen!

Omdat het Aqua Soil de waterhardheid reduceert en het water zuurder maakt, adviseren wij om een mengsel te gebruiken van kraanwater met omgekeerde osmose water. Gestreefd zou moeten worden naar een KH waarde van 3-4 en GH van 6-8. De pH en KH verlagende eigenschappen van het Aqua Soil werken slechts 1-2 maanden. Daarna behoud het de zurende eigenschappen enkel nog in het substraat, zodat de aquariumplanten zeer goed kunnen groeien.

 ADA Aqua Soil Amazonia

Wanneer in het aquarium het effect van de werkzame voedingsstoffen van het Aqua Soil verloren zijn gegaan (na ongeveer 24 maanden, afhankelijk van de gebruikte plantensoorten en het aantal aquariumplanten) is het raadzaam om voedingsstoffen in de vorm van sticks toe te voegen bij de plantenwortels. Deze sticks zullen langzaam en constant voedingstoffen beschikbaar stellen aan de wortels van de aquariumplanten.
Voor dit doeleinde zijn voedingssticks beschikbaar: ADA Multi Bottom bevat macro- en micronutriënten en deze bodem bemesting is met name rijk aan ijzer en bevat naast IJzer ook onder andere Mangaan, Koper, Zink, Molybdeen en Borium.

De sticks moeten diep in het substraat worden aangebracht, zodat zij ongeveer 2-3 cm onder de plantenwortels zijn. Eén voedingsstof stick voor plantenbemesting is geschikt voor een oppervlak van 15x15 cm.

ADA Multi Bottom sticks - plaatselijke bemesting aquariumplantenADA Iron Bottom sticks - plaatselijke bemesting aquariumplanten 

De opbouw van het ADA substraat systeem ziet er als volgt uit:

De onderste laag van het substraat bestaat uit ADA Power Sand. Dit wordt gelijkmatig verdeeld over de bodem van het aquarium tot een hoogte van 1-2 cm. Een 2-liter zak is voldoende voor een oppervlakte van ongeveer 40x40 cm. Aan het Power Sand Special is reeds een hoeveelheid ADA Bacter100 en ADA Clear Super toegevoegd.

 

Opbouw van de bodem van het aquarium met voedingsbodemOpbouw van de bodem van het aquarium met voedingsbodem

Bacter100 wordt nu gelijkmatig over het Power Sand verdeeld. 2 theelepels per 40x40 cm bodemoppervlak is hiervoor voldoende. Voor een snelle kolonisatie van het substraat met nuttige bacteriën om een snelle ammoniumverwijdering te bewerkstelligen raden wij Clear Super aan. Ook hiervoor zijn 2 theelepels voldoende voor 40x40 cm. Om een snelle en optimale groei van de wortels te stimuleren raden wij ADA Tourmaline BC aan. Ook hiervoor zijn 2 theelepels voor 40x40 cm voldoende.

Opbouw van de bodem van het aquarium met voedingsbodemOpbouw van de bodem van het aquarium met voedingsbodemOpbouw van de bodem van het aquarium met voedingsbodem

Aansluitend wordt alles bedekt met Aqua Soil. Aan de voorkant van het aquarium komt het Aqua Soil zo’n 4-6cm hoog. Aan de achterzijde een laag van 12-15cm hoog. Door het substraat schuin op te laten lopen wordt een betere dieptewerking verkregen. Een 9 Liter zak is voldoende voor een bodem oppervlak van 45x45 cm.

Als u wilt, kunt u in een Layout gebruik maken van decoratief zand van ADA. Deze kunnen perfect worden gebruikt bij de voorkant van het aquarium en geeft extra contrast. Een 8 kg zak is voldoende voor een oppervlak van 45x45cm.

Aanbrengen van het substraat bij het inrichten van het aquariumAanbrengen van het substraat bij het inrichten van het aquariumAanbrengen van het substraat bij het inrichten van het aquariumAanbrengen van het substraat bij het inrichten van het aquarium

Nadat het substraat is opgebouwd kan worden begonnen met het aanbrengen en positioneren van de hardscape (wortels en stenen) in het aquarium. Vervolgens kan het aquarium met een klein laagje water worden gevuld. Heel voorzichtig kan het water tot enkele centimeters worden ingebracht, waarbij wordt voorkomen dat het substraat opdwarrelt of doorelkaar mengt. Bij het aanbrengen van de beplanting dient gebruik te worden gemaakt van een fijn pincet, zodat het de laag substraat niet vernield.

ADA Bacter100 ADA Clear Super ADA Tourmaline BC

 

De basis bemesting voor aquariumplanten van ADA:

ADA Brighty K, of ADA Green Brighty Neutral K wordt dagelijks toegediend als basis bemesting van aquariumplanten. De dosering is 1ml (1 pomp) per 20 liter aquariumwater.

Brighty K Neutral K

De dosering is dagelijks 1 ml (1 pomp) per 20 liter aquariumwater.
ADA Green Brighty Mineral vormt de basis voor toedienen van sporenelementen.
Green Brighty Iron wordt naar behoefte toegediend als extra bron van ijzer.

 

ADA Green Brighty MineralADA Green Brighty Iron

   

ADA ECA is een meststof die bestaat uit gecheleerd ijzer bevat en organische zuren. Het is essentieel voor een prachtige groei en bevordert de natuurlijke kleuren van aquariumplanten.
De dosering van ADA ECA bedraagt 1 druppel per 20 liter water en dient dagelijks te worden toegediend. Voor doorzichtige of vergeelde bladeren (chlorose), moet de dosis worden verhoogt naar 2 druppels per 5 liter aquariumwater.

 

ADA ECA - ijzerbemesting voor aquariumplantenADA Green Bacter - bevordert de de groei van nuttige bacteriën in het aquariumADA Green Gain - verbetert de groei van aquariumplantenADA Phyton Git - preventie van ziektes bij aquariumplanten en middel tegen blauwalg

 

De Speciale vloeibare plantenbemesting ADA Green Brighty Nitrogen worden gebruikt in aquaria met waar extra behoefte is aan Stikstof.

De dosering is 7 keer per week, 1ml (1 pomp) per 20 liter aquariumwater. De speciale meststoffen worden toegediend, naast de bestaande bemesting.

 

ADA Green Brighty Nitrogen

Deze producten kunnen worden gebruikt in alle aquaria waarin aquariumplanten zijn ondergebracht:

Gedurende de eerste drie weken na het inrichten van het aquarium worden alleen Brighty K en ADA Green Bacter dagelijks toegevoegd. Brighty K wordt met 1ml (1pomp) per 20 L aquariumwater toegevoegd en Green Bacter met 1 druppel per 10 Liter.
In de eerste week is het ook belangrijk om veel grote waterverversingen te doen. (30-80% elke 2-4 dagen of iedere dag 30%). Het Aqua Soil bevat veel Stikstof(N) en door de afwezigheid van bacteriën vormt zich Nitriet (NO2=giftig) wat nog niet wordt omgezet naar Nitraat (NO3=niet giftig). Na ongeveer drie weken, wanneer de Nitriet niveaus onder de 0,2 mg/L zijn, moet u er voor zorgen dat er “algen eters” worden ingebracht (Bijvoorbeeld Otocinclus affinis, Crossocheilus siamensis of Caridina japonica). Eventuele vorming van alg wordt direct door deze dieren in de hand gehouden.

De dosering van Green Bacter kan worden teruggebracht naar 1 druppel per 10 liter water per week. ADA Green Gain dient te worden toegevoegd na een waterwissel. Na deze eerste opstart periode kan de bemesting worden uitgebreid met het toevoegen van ECA en Green Brighty Mineral zolang zich nog geen algen hebben gevormd. Bij de dosering zal men de algemene indruk en kleurintensiteit van de aquariumplanten goed in de gaten moeten houden. Green Brighty Mineral kan na verloop van tijd worden aangevuld met Green Brighty Iron naar gelang het aquarium ouder wordt en planten meer behoefte krijgen aan ijzer. ECA wordt ook dagelijks toegediend met een dosering van 1 druppel per 20L aquariumwater. De dosering van ECA kan worden verhoogt naar 2 druppels per 5L aquariumwater, als aquariumplanten er geel of doorzichtig uit zien.

De plantenbemesting met Brighty K wordt continue doorgevoerd, omdat Kalium een essentieel Macro-element is voor ondersteuning van fotosynthese bij aquariumplanten. In aquaria met planten die snel groeien en dus een hoge stofwisseling hebben en veel licht gebruiken, wordt Green Brighty Nitrogen met een dosering van 1ml per 20L, drie keer per week toegediend. De dosering is aan te passen naar de behoefte van de planten. Met name in aquaria waar in verhouding weinig vissen aanwezig zijn, is er vaak een tekort aan Stikstof en dient er te worden bijgemest.

Omdat het Aqua Soil de pH, GH en KH sterk verlaagt, is het erg belangrijk om tijdens de opstartfase te verversen met (ietwat harder) leidingwater te verversen. Het Aqua Soil fungeert hierbij als kat-ionenwisselaar en bindt carbonaten, calcium, magnesium en vele andere kationen in het substraat. Deze werking neemt naar verloop van tijd af, omdat het Aqua Soil verzadigt raakt met deze voedingsstoffen. Geschikt water heeft een KH van 3-4 en een GH van 6-8. Water met een grotere hardheid gaat ook, maar men moet zich er bewust van zijn, dat de verlagende eigenschappen van het Soil niet permanent zo sterk van invloed zal zijn op de water chemie. Bij gebruik van hard water zal het Aqua Soil niet in staat zijn om de KH en GH permanent te verlagen. Daarom is het gebruik van een osmose apparaat aan te raden om het water door middel van waterverversingen naar de optimale waardes brengen. (KH van 3-4, GH van 6-8)

De aquariumplanten zullen tussen de 10 en 20 dagen moeten worden teruggesnoeid. (afhankelijk van de groei- en plantensoorten). Men dient zich te onthouden van het scheuren of afbreken van de stengels. Ook zullen de planten niet met wortel en al uit het substraat worden getrokken, omdat de zorgvuldig opgebouwde substraatlagen op deze manier door de war komen. Als u planten er opnieuw in wilt zetten, knip dan de stengels af en zet deze met behulp van een pincet weer in het substraat. Na het snoeien van de aquariumplanten kan Green Gain worden toegevoegd met een dosering van 2-3 druppels per 10 Liter aquariumwater voor ongeveer 3 dagen. Hierdoor zullen aquariumplanten snel herstellen van de stress die veroorzaakt is tijdens het snoeien en zullen zich weer snel en krachtig ontwikkelen.

 

CO2 (koolstofdioxide) toevoegen in het aquarium
Deze essentiële voedingsstof voor aquariumplanten dient met enige voorzichtigheid te worden gebruikt. In de eerste 2-3 weken na de inrichting van een goed beplant aquarium worden 1-2 bellen per seconde per 100 liter aquariumwater toegediend. Daarna kan de dosering worden verhoogt naar 3-4 bellen per seconde. De beste manier om CO2 in het aquarium in te brengen gaat met behulp van een CO2 diffusor. Deze zorgt er voor dat de CO2 belletjes effectief in het water worden opgelost en eenvoudig door aquariumplanten worden opgenomen. Een CO2 bellenteller is belangrijk om de toegediende hoeveelheid CO2 te regelen en in te stellen. CO2 wordt alleen toegediend als het licht in het aquarium aan is.

 

Bekijk ook de artikelen: