Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?
Slide background

ADA Stap voor Stap Layout van Takashi Amano

 

Een stap voor stap aquascaping beschrijving van hoe Takashi Amano een aquarium inricht. Een kleine basis uitleg voor het aanplanten van aquariumplanten en het beginnen met de opbouw van een aquarium. Volg iedere stap en bekijk hoe een mooie aquascape tot stand komt.

 

Aquascaping-stapvoorstap-01 1. Het 90cm aquarium wordt met substraat gevuld. Allereerst is Bacter100 aangebracht samen met Power Sand Special M. Het Aqua Soil Amazonia licht achteraan iets hoger en loopt schuin af naar beneden voor een beter diepte effect. Daarna wordt de bodem vlak gemaakt en holle ruimtes opgevuld. En een laag Aqua Soil Powder als toplaag maakt het substraat kompleet.
Aquascaping-stapvoorstap-02 2. Bij een open aquarium kan het hout aan de boven kant uitsteken. Wanneer dat niet mogelijk is moeten er aanpassingen worden gedaan. Ook een aantal kleinere wortels kunnen samen gecombineerd worden om zo de illusie van 1 grote wortel op te wekken.
Aquascaping-stapvoorstap-03 3. Hier worden nog 2 extra stukken wortels in het aquarium ingebracht waarmee de basis voor deze layout is gelegd. Hiermee wordt rekening gehouden dat er genoeg ruimte op de bodem over blijft om aquariumplanten in aan te brengen. Waar nodig wordt het substraat weer vlak gestreken.
Aquascaping-stapvoorstap-04 4. In dit stadium wordt het substraat vochtig gemaakt. Zo krijgt het Aqua Soil de gelegenheid zich vol te zuigen met water. Hiermee wordt voorkomen dat Substraat deeltjes naar de oppervlakte kunnen drijven.
Aquascaping-stapvoorstap-05 5. Voorzichtig wordt het aquarium gevuld met water tot aan de substraathoogte langs de voorruit. Er wordt voorkomen dat het zorgvuldig uitgevlakte substraat opdwarrelt. Als eerste worden de planten rondom de wortels aangebracht. Deze laten zich makkelijk aanplanten in het vochtige Aqua Soil.
Aquascaping-stapvoorstap-06 6. Rondom de wortels en de middenzone van het aquarium worden Cryptocorynes aangeplant. Om de planten eenvoudig en zorgvuldig aan te planten is de Grip Type pincet een echte uitkomst.
Aquascaping-stapvoorstap-07 7. Vervolgens wordt Lilaeopsis novaezelandiae op de voorgrond aangeplant. De planten worden uit hun potjes gehaald en verdeeld in kleine porties. Omdat deze plant langzaam groeit, wordt deze dicht op elkaar aangebracht.
Aquascaping-stapvoorstap-08 8. De voorgrond is klaar en het water wordt voorzichtig aangevuld totdat het substraat aan de achterruit onder water staat. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten achtergrond beplanting. Om de stengelplanten te markeren en uit te lijnen, worden kleine bamboestokjes gebruikt.
Aquascaping-stapvoorstap-09 9. Bij het aanbrengen van de achtergrondbeplanting worden de planten steeds van voor naar achteren aangebracht. Eerst wordt het relatief kleine Micranthemum micranthemoides voorzichtig met een pincet geplant.
Aquascaping-stapvoorstap-10 10. Direct daarachter wordt Micranthemum umbrosum geplant aan de achterkant. Deze plantensoort kan het beste niet te ver uit elkaar worden geplant, zodat zich straks een mooie volle bos vormt en niet te veel lege ruimte ontstaat.
Aquascaping-stapvoorstap-11 11. Voor het contrast is het aan te raden om enkele rode stengelplanten in het midden van de achtergrond te plaatsen. Als de stengels compact op elkaar worden aangeplant, vormt zich later een mooie volle bos aan de achterwand.
Aquascaping-stapvoorstap-12 12. Rotala sp. "Green" wordt aan de rechter zijde van de achterkant aangeplant. Nu zijn er links en rechts mooie frisgroene stengelplanten te vinden met als mooi contrast de rode stengelplant er tussen in.
Aquascaping-stapvoorstap-13 13. Om de totale indruk verder gestalte te geven, wordt er hier en daar wat Eleocharis vivipara in de achtergrond aangebracht. Deze plant vormt een mooie dunne sluier en versterkt de optische gezamelijke indruk van de andere aquariumplanten.
Aquascaping-stapvoorstap-14 14. Nu wordt er op enkele delen van de wortels Microsorum sp. "Narrow" aangebracht. Dit heeft als effect dat de wortels meer in het geheel opgenomen worden. Bovendien maskeren we hiermee de doorsnede van de wortels waarmee het is opgebouwd en lijkt het nog steeds één geheel.
Aquascaping-stapvoorstap-15 15. De puntjes op de i worden gezet door enkele stekken Bolbitis heudelotii op het hout vast te binden met Wood Tight. De stekken worden geplaatst op puntige stukken van de wortels en op plekken die de algehele compositie van de aquascape ten goed komen.
Aquascaping-stapvoorstap-16 16. Nu alle beplanting is aangebracht wordt het aquarium afgevult met water. Mocht het water troebel worden van het substraat, dan dient het water er voorzichtig te worden uitgehaalt. Het aquariumfilter wordt pas in gebruik genomen als het water mooi helder is.
Aquascaping-stapvoorstap-17 Aquascaping-stapvoorstap-18

Na de eerste week:

Een week na het inrichten van het aquarium beginnen de planten te groeien. De stengelplanten ontwikkelen de eerste nieuwe scheuten en de Cryptocoryne beginnen de eerste nieuwe bladeren te vormen. Op dit moment beginnen we met het gebruiken van vloeibare plantenbemesiting STEP-1. Deze bevat een uitgebalanceerde verhouding van vereiste sporenelementen, zodat de aquariumplanten gezonde nieuwe scheuten en bladeren kunnen ontwikkelen.

Na twee weken:

Na twee weken beginnen de oude bladeren van Lilaeopsis sp. langzaam geel te worden en langzaam zullen ook bladeren van de Cryptocoryne verwelken. Stervende en losse bladeren moeten worden verwijderd. Ook zullen zich bruine kiezelwieren vormen op bladeren en het glas. Otocinclus sp. en Caridina japonica zijn de uitgeroepen dieren om in te zetten en de boel in de hand te houden.

Aquascaping-stapvoorstap-19 Aquascaping-stapvoorstap-20

Na drie weken - Voor het snoeien van de aquariumplanten

Eleocharis vivipara en de snelgroeiende stengelplanten hebben in drie weken na het inrichten het wateroppervlak bereikt. De aquariumplantensoorten Micranthemum sp. groeien minder goed in het zachte water, dus is er bijna iedere dag 1/3 van het water ververst in de periode van 3 weken om een juiste hardheid te verkrijgen. Alsnog groeit de Micranthemum langzaam.

 

Na drie weken - Na het snoeien van de aquariumplanten

De eerste snoeibeurt van de stengelplanten dient zeer laag te zijn. Dat verhoogt de kans dat zich een dikke bos en dus grote dichtdeid van de planten ontwikkeld. Tegelijkertijd worden ook de langzaam groeiende planten tot de zelfde hoogte teruggesnoeid. Hierdoor krijgen alle planten weer de stimulans om nieuwe scheuten te ontwikkelen. Ongewenste uitlopers van Eleocharis vivpara worden verwijderd.

Aquascaping-stapvoorstap-21 Aquascaping-stapvoorstap-22

Na twee maanden - Voor het snoeien van de aquariumplanten

De Cryptocorynes hebben zich zeer goed ontwikkeld in de afgelopen 2 maanden en het hele tafereel ziet er erg indrukwekkend uit. Na ruim een maand na de inrichting worden enkele vissen ingezet. Dankzij hun uitwerpselen en belasting op het water, worden bacteriën en de plantenbiologie in werking gebracht. In dit stadium zijn de stengelplanten zeer fraai ontwikkeld en we naderen de eindvorm van de Layout.

Na twee maanden - Na het snoeien van de aquariumplanten

Voor een aquarium met stengelplanten in de achtergrond is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Alleen dan blijft de Layout mooi voor een langere tijd. De wortels kunnen dienen als leidraad bij het snoeien voor de juiste hoogte van de stengelplanten. Ook bij de beplanting in de middenzone kunnen de wortels als ruggegraat dienen voor het terugsnoeien. De Layout is nu af en wordt in stand gehouden met regelmatig onderhoud en toevoegen van vloeibare plantenvoeding.

 

Bekijk deze inspirerende video van Takashi Amano:


Meer video's met handige Tips en Tricks zijn te vinden in ons YouTube kanaal: Link

Bekijk ook de artikelen: