Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?

ADA Beginnen met A: Aquarium onderhoud

ADA Nutrients

Regelmatig water verversen

Het substraat van een Nature Aquarium is rijk aan stikstof en organische voedingsstoffen. Deze stoffen worden uiteindelijk omgezet door in het substraat aanwezige bacteriën, naar een vorm die door aquariumplanten is op te nemen. Echter zal in een fris opgestart aquarium een groot deel van dit overtollig aanwezige stikstof niet direct worden omgezet, omdat gunstige bacteriën nog niet in voldoende mate aanwezig zijn. Er kunnen problemen optreden waarbij het water vertroebeld en verkleurt kan raken. Om de stoffen die dit veroorzaken te verwijderen, zal het water in de eerste week dagelijks voor ongeveer een derde ververst moeten worden. In de tweede week om de twee dagen en zo voorwaarts. Na een maand kan het water wekelijks worden ververst met circa één derde deel vers water. Bij het optreden van een algenexplosie zal een waterwissel direct gewisseld moeten worden.

 

Waterwissel

Frequentie van waterwissel neemt af naar mate de waterkwaliteit stabiliseert.Het verwijderen van Chloor residu uit het leidingwater

Kraanwater bevat restanten van chloor dat schadelijk is voor levende wezens. Naast het gebruik van een water zuiveraar als NA water kan het chloor residu eenvoudig onschadelijk worden gemaakt met Aqua Conditioner ADA Chlor-Off. Het water wat wordt gebruikt als vers aquariumwater moet naar circa 25 ºC worden gebracht. Meng ADA Chlor-Off om het aanwezige chloor onschadelijk te maken, alvorens het water aan het aquarium toe te voegen.

 

ADA Nutrients
Biologische verwijdering van algen

Algen die in het aquarium groeien zijn de grootste vijand voor de mooie uitstraling van de aquascape. Omdat er een grens is aan wat handmatig kan worden verwijderd, is het een heel goed idee om dieren in te zetten die zich voeden met algen. Caridina japonica is een bekende algeneter. Deze garnaal eet echter niet alle algen en kan bij grote aantallen ook de beplanting beschadigen. Het is daarom aan te raden om 5-10 garnalen in het aquarium los te laten en de condities in het aquarium goed in de gaten te houden. Naast het toevoegen van de garnalen kunnen ook andere algenetende vissen worden ingezet zoals Otocinclus sp. en Crossocheilus siamensis om de algen te bestrijden.

Otociclus sp. Crossoheilus siamensis
1. Otocinclus sp. eet algen van de ruiten en van auqariumplanten 2. Crossocheilus siamensis is effectief in de bestrijding tegen baardalgen.Het verwijderen van algen van glas of stenen

Naarmate de tijd verstrijkt zullen de ruiten van het aquarium bealgen, hoe goed het aquarium ook wordt onderhouden. Dit probleem kan gemakkelijk worden opgelost met de ADA Pro Razor, gevolgd door een waterwissel. In een aquarium wat al langer draait is het mogelijk dat er baardalgen groeien op stenen. Dit type alg kan worden bestreden met behulp van Crossocheilus siamensis. Hardnekkige alg kan ook doeltreffend worden verwijderd met behulp van ADA Pro Picker en de restanten laten weg eten door Crossocheilus siamensis.

ADA Pro Razor ADA Pro Picker
1. Algen op de ruiten van het aquarium kunnen gemakkelijk worden afgeschraapt met de ADA Pro Razor. 2. Hardnekkige Baardalg op stenen kan worden verwijderd met ADA Pro Picker.Effectief gebruik maken van Phyton Git

ADA Phyton Git bevat een desinfectiemiddel dat behulpzaam is bij de preventie van Varenziekte en is ook nuttig voor het verwijderen van algen in het aquarium. ADA Phyton Git is een algicide, effectief tegen Baardalg dat groeit op stenendriftwood of harde Anubias bladeren. Laat het waterpeil zakken om de aangetaste oppervlakten aan de lucht bloot te stellen. Breng een mengsel van half ADA Phyton Git en half water op de alg aan met een kwast. Algen zullen verbleken en afsterven in een kort tijdsbestek.

Baardalg op Anubias ADA Phyton Git
1. Baardalgen die groeien op Anubias bladeren. 2. Leg de met alg aangetaste oppervlakten droog en breng hierop een mengsel van half ADA Phyton Git en half water aan met een kwast.

 

De hobby van het Nature Aquarium is om aquariumplanten te laten groeien en een aquascape te creëren en te onderhouden voor een langere periode. Om van deze hobby te genieten is het cruciaal om te focussen op het onderhoud van het aquarium, inclusief water verversen, algen verwijderen en het snoeien van aquariumplanten. Dit gedeelte vertelt de belangrijkste speerpunten voor het onderhouden van een aquarium.

 

 

Snoeien van stengelplanten

Wanneer stengelplanten niet gesnoeid worden, zullen ze gaan overhangen langs het wateroppervlak en zal het aquarium er rommelig uit gaan zien. Daarnaast blokkeert deze overhangende beplanting het licht en kunnen de stengels zwak worden aan de onderkant. Om aquariumplanten in goede conditie te houden, is het belangrijk om de planten te snoeien, voordat de toppen het wateroppervlak dreigen te raken. De eerste snoeibeurt zou zo laag als mogelijk moeten zijn. Bij de tweede snoeibeurt ligt de lijn iets hoger, enzovoorts. Dit stimuleert een dichte vertakking van de stengels met een dichte bladmassa en zal uiteindelijk resulteren in een dichte kluit met stengelplanten.

Aquariumplanten snoeien Stengelplanten snoeien
1. Snoei de stengelplanten voordat de toppen het wateroppervlak bereiken. 2 Met ADA Trimming scissors kunnen aquariumplanten erg laag worden terug gesnoeid bij de eerste snoeibeurt.Het snoeien van voorgrondplanten

Voorgrondplanten zoals Glossostigma vermeerderen zich door middel van uitlopers. Na verloop van tijd raakt de laag dichtbegroeid met uitlopers en bladeren die boven elkaar gestapeld worden. Dichte voorgrondbeplanting dient regelmatig te worden gesnoeid door het afknippen van de bovenste laag, zonder de onderste laag aan te tasten. Een schaar zoals ADA Trimming Scissors short (curve type) is perfect voor het snoeien van Voorgrondplanten.

 

Snoeien van voorgrondplanten

 

 

<< Plantenvoeding Hardscape >>

 

 

 
Bron en copyright van het artikel/foto's - Aqua Design Amano - ADA
(Vertaald door Wilco Piest)