ADA Beginnen met A: Filtratie

Aquarium filter principe

Biologische filtratie is de belangrijkste functie van een aquariumfilter

De functies van een filtersysteem voor het verwijderen van vervuiling worden onderverdeeld in drie manieren: Fysieke, Biologische en Chemische filtratie. Aquariumverontreiniging zoals organische deeltjes en stikstof zijn fysiek en chemisch te verwijderen met filtermateriaal zoals ADA Bio Rio en ADA NA Carbon. Vervolgens wordt het resterende materiaal door bacteriën, protozoa en andere micro-organismen verder afgebroken. Wat overblijft is schoon en gezuiverd water.


 

Het bevorderen van snelle groei van gunstige bacteriën

Om een goede werking van de filter functies te bereiken, is het noodzakelijk om een snelle groei van filterbacteriën, protozoa en andere micro-organismen te stimuleren. Het filtermateriaal ADA Bio Rio en ADA Bio Cube beschikt over ideale eigenschappen om de nuttige helpers te huisvesten. Om de groei van gunstige bacteriën verder te bevorderen, kan een kleine hoeveelheid filtermateriaal van een goed draaiend aquarium worden gebruikt en ADA Green Bacter worden toegevoegd. Het organische zuur in ADA Green Bacter voedt gunstige bacteriën in het nieuwe aquarium en geeft ze een boost. Bevorder de groei van filterbacteriën om een succesvolle filtratie te realiseren.

Filtermateriaal overzetten ADA Green Bacter
1. Een manier om de ontwikkeling van gunstige bacteriën te stimuleren is door een beetje filtermateriaal van een goed draaiend filter over te zetten. 2. Organisch zuur van ADA Green Bacter geeft gunstige bacteriën een boost.Voorkomen van zuurstoftekort voor filterbacteriën

Het grootste gedeelte van de micro-organismen in het aquariumfilter zijn aerobisch en leven van zuurstof. Het is dan ook noodzakelijk om ten alle tijden zuurstofrijk water in het aquarium te hebben. Als de verlichting aan is en aquariumplanten fotosynthese uitvoeren, raakt het aquariumwater verrijkt met zuurstof. In tegenstelling tot 's nachts, wanneer de verlichting uit is, stoppen aquariumplanten met het produceren van zuurstof. 's Nachts doen planten het tegenovergestelde en nemen zuurstof op. Dit resulteert in een lager zuurstofgehalte van het water. Om deze reden wordt beluchting toegepast, zodra de verlichting uit is. Beluchten kan door middel van een luchtpomp of door de ADA Lily Pipe Outflow hoger te positioneren.

Grafiek zuurstof afnamen Lily Pipe beluchten
1. Bovenstaande grafiek laat zien dat micro-organismen een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof consumeren. 2. Beluchting kan worden toegepast door middel van een ADA Lily Pipe Outflow.Onderhoud van het filtermateriaal om maximale filtratie te behouden

In een aquarium dat al langer draait, kan plotselinge algengroei ontstaan en achteruitgang van de waterkwaliteit. In de meeste gevallen zijn deze problemen het resultaat van achteruitgang van het filtercapaciteit, veroorzaakt door een ophoping van vuil aan het filtermateriaal. Om een hoge filtratiecapaciteit te behouden, is het aan te raden om het filtermateriaal uit te spoelen in een emmer met aquariumwater.

Filtermateriaal schoonmaken.

 

Karakteristieke eigenschappen van filtermaterialen en effectieve combinaties

De combinatie van antraciet en ADA Bio Cube dat wordt meegeleverd bij de ADA Super Jet ES-600 verwijdert effectief kleine verontreinigingen in het aquariumwater en bevordert een snelle ontwikkeling van biologische filtratie. Zodra de biologische filterwerking adequate begint te functioneren, kan het antraciet worden vervangen door ADA Bio Rio om een stabiele en duurzame biologische filtratie mogelijk te maken. In het geval dat de biologische filterwerking tijdelijk achteruit gaat door bijvoorbeeld het dichtslibben van het filtermateriaal, kan ADA NA Carbon worden toegevoegd om de filtercapaciteit te verbeteren. Het vervangen van ADA NA Carbon wordt vergemakkelijkt door deze bovenop de ADA Bio Rio te plaatsen.

ADA Filtermaterialen

Aquariumwater wordt geleidelijk vuil door de uitwerpselen van vissen en andere verontreinigingen. De functies van de het filter en filtermateriaal verwijderen de vervuiling en zuiveren het water. Zodra de filtratie eenmaal stabiel functioneert, zal het water helder raken en algengroei worden voorkomen. Het is essentieel om de biologische filtratie te optimaliseren door bacteriën en micro-organismen te helpen, omdat zij de belangrijkste rol in de filterwerking vervullen.


 

Verschillende watercirculatie met verschillende Outflows

ADA Super Jet filters produceren een andere flow wanneer er andere outflows worden gebruikt.

Lily Pipe Violoet glass Lily Pipe spin Poppy Glass

1. Waterflow met ADA Lily Pipe: Heeft als bijwerking dat een filmlaag op het wateroppervlak wordt vermindert.
2. Waterflow van Do!aqua Violet Glass: Voorkomt dat zuurstof mee wordt genomen in de stroming.
3. Waterflow van ADA Lily Pipe Spin: Geschikt voor een klein aquarium.
4. Waterflow van Do!aqua Poppy Glass: Creëert grote rimpelingen aan het wateroppervlak. 

Geschikte afmetingen van het filter per aquariuminhoud

Om voor ieder aquarium een geschikt filter te hebben, bestaat de ADA Super Jet Serie uit 11 verschillende modellen in verschillende afmetingen. Afgezien van de ES-1200 en ES-2400, welke speciaal zijn ontworpen voor grote aquaria, kan onderstaande tabel gebruikt worden om het juiste filter bij het bijpassende aquarium te combineren.

Filtermateriaal schoonmaken

 

 

<< CO2 Substraat >>

 

 

 
Bron en copyright van het artikel/foto's - Aqua Design Amano - ADA
(Vertaald door Wilco Piest)