Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?

ADA Beginnen met A: Substraat

Substraat systeem

Symbiotische relatie tussen plantenwortels en nuttige bacteriën

De meest belangrijke factor voor substraat, de plek waar aquariumplanten in groeien, is om in voldoende voedingsstoffen voor de wortels te voorzien. Aquariumplanten kunnen anorganische voedingsstoffen met hun wortels opnemen, terwijl organische voedingsstoffen niet direct worden geabsorbeerd. Een groot aantal in het substraat levende bacteriën breken de organische voedingsstoffen af naar anorganische vorm. Zij helpen om de voedingsstoffen opneembaar te maken voor planten, zodat zij deze met hun wortels uit het substraat kunnen halen. Deze bacteriën zijn normaal gesproken aanwezig rondom de wortels van aquariumplanten, waar zuurstof en organische stoffen worden afgegeven aan de bodem. Deze feiten tonen aan dat er een symbiotische relatie is tussen de plantenwortels en bacteriën. Om de groei van gunstige bacteriën te bevorderen worden ADA Power Sand en toevoegingen als ADA Bacter100 gebruikt voor het substraat. Het substraat fungeert als het fundament van een Nature Aquarium.


 

De basis opbouw van het substraat

Een substraat dat is opgebouwd met ADA Aqua Soil Amazonia en ADA Power Sand heeft vele voordelen voor een snelle groei van aquariumplanten en verlaagt het risico op een onsuccesvol aquarium.

ADA Substraat systeem-1 ADA Substraat systeem-2 ADA Substraat systeem-3 ADA Substraat systeem-4

1. Verdeel een dunne laag met toevoegingen zoals ADA Bacter100.
2. Verdeel ADA Power Sand en maak een egale laag.
3. Verdeel ADA Aqua Soil Amazonia en maak een helling, schuin oplopend naar achteren.
4. Verdeel een dunne laag ADA Aqua Soil Amazonia Powder over het oppervlak.


 

De opbouw van substraat met Cosmetic Sand

Een substraat van Cosmetic Sand en ADA Aqua Soil Amazonia geeft een heldere voorgrond en een gezonde plantengroei in de midden- en achtergrond.

ADA Substraat systeem Cosmetic-1 ADA Substraat systeem Cosmetic-2 ADA Substraat systeem Cosmetic-3 ADA Substraat systeem Cosmetic-4

1. Zet een strook karton in het aquarium als scheiding.
2. Verdeel Cosmetic Sand op de voorgrond en ADA Aqua Soil Amazonia in de achtergrond.
3. Zorg dat de niveaus van beide soorten en weerskanten gelijk zijn en verwijder de scheiding.
4. Plaats enkele stenen langs de lijn als scheiding tussen de twee materialen.


 

Redenen om Aqua Soil Powder type te gebruiken

Wanneer het substraat wordt opgebouwd met alleen ADA Aqua Soil Amazonia met een normale korrelgrootte, kunnen de wortels van voorgrondplanten gemakkelijk uit het substraat komen en wordt de groei belemmert. Door het fijnere ADA Aqua Soil Amazonia Powder over het oppervlak te sprenkelen worden kleine openingen tussen de normale korrels opgevuld, waardoor de wortels van planten meer houvast hebben. Het ADA Aqua Soil Amazonia Powder is ook zeer geschikt voor Iwagumi layouts, omdat het gemakkelijk tussen de stenen kan worden gegoten.
Aqua Soil Powder


Power Sand Special gebruiken in de bodem

Het ADA Power Sand special bevat meer organische voedingsstoffen dan normale ADA Power Sand. Dit is in het bijzonder geschikt voor aquariumplanten met een uitgebreid wortelstelsel, zoals Cryptocoryne. Een kanttekening is te maken, dat het ideaal is om een goed ingedraaid filter te gebruiken met volledig functionerende biologische filtratie. De voedingsstoffen die uit ADA Power Sand special kunnen lekken worden niet voldoende behandeld in een pas opgestart filter met nieuwe filtermedia. Hoewel ADA Bacter 100 en ADA Clear Super in het ADA Power Sand special zijn toegevoegd, is het aan te raden om extra substraat toevoegingen te gebruiken om de snelle groei van gunstige bacteriën te bevorderen.

ADA Power Sand special Cryptocoryne
1. ADA Power Sand special bevat een extra toegevoegde hoeveelheid voedingsstoffen. 2. Geschikt voor planten die hun voeding actief opnemen met hun wortels zoals Cryptocoryne.In een Nature Aquarium is het substraat een belangrijke plek voor het laten groeien van aquariumplanten. Een goede kennis over het opbouwen en onderhouden van het substraat is daarom belangrijk. Eén van de belangrijkste factoren welke het mogelijk maakt om een lange levensduur van de aquascape zeker te stellen, naar het achterliggende concept van een Nature Aquarium, is ADA's unieke know-how van het substraat. Neem hier een kijkje in deze waardevolle kennis.

 

 

Substraat onderhouden

Naarmate het aquarium langer draait, zal vuil als uitwerpselen van vissen en garnalen in het substraat ophopen. Een overtollige hoeveelheid aan vuilophoping kan de water doorlaatbaarheid negatief beïnvloeden, waardoor blauwe algen en andere algen kunnen ontstaan. Om deze problemen te voorkomen dient het vuil te worden weg gezogen met een slang tijdens de waterwissel. In het bijzonder bij een dichte voorgrondplanten is een aanzienlijke hoeveelheid vuil tussen de beplanting weg te zuigen, zodra het uiteinde van de slang boven het substraat wordt gehouden. Blauwe algen tussen het glas en substraat kunnen worden afgeschraapt met een dunne spatel, voordat deze zich verder in het aquarium kunnen verspreiden.

Bodemsubstraat afhevelen Bodemsubstraat schoonmaken
1. Zuig het opgehoopte vuil tussen de voorgrondplanten weg met een slang. 2. Schraap de algen weg tussen het substraat en het glas.Voedingsstoffen toedienen aan het substraat

Substraat opgebouwd met ADA Aqua Soil Amazonia en ADA Power Sand is rijk aan organische en anorganische voedingsstoffen wat voldoende voeding levert voor een jaar. Echter nemen deze voedingsstoffen langzaam af naarmate het aquarium langer draait. Om de afgenomen voedingsstoffen weer aan te vullen, kunnen er ADA Multi Bottom of ADA Iron Bottom sticks worden toegevoegd in het substraat met ADA Bottom ReleaseADA Multi Bottom is geschikt voor algemene aquariumplanten en ADA Iron Bottom is ideaal voor Echinodorus en Cryptocoryne soorten.

ADA Bottom Sticks ADA Bottom Release
1. Breng de stick met voedingsstoffen aan op een plek op korte afstand van de wortels. 2. ADA Bottom Release maakt het mogelijk om de stick met voedingsstoffen diep in het substraat te steken.

 

 

<< Substraat Plantenvoeding >>

 

 

 
Bron en copyright van het artikel/foto's - Aqua Design Amano - ADA
(Vertaald door Wilco Piest)