Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?

Aquarium LED verlichting; overstappen of niet?

"Bij een investering voor meer dan 10 jaar is het belangrijk om te begrijpen wat u koopt"

led verlichting detailOver LED verlichting boven het aquarium zijn helaas nog altijd veel mensen sceptisch, maar dat is niet meer van deze tijd. Veel ervaringen zijn gebaseerd op oude technologie. Gelukkig heeft de LED technologie de laatste jaren flinke vooruitgang geboekt. Wel is het zo dat veel fabrikanten de vraag naar LED verlichting zien groeien en inspelen op de onwetendheid van de consument. Bij een investering die meer dan 10 jaar mee gaat, is het belangrijk om een bewuste keuze te maken. Goedkoop blijkt vaak duurkoop en hierdoor zijn er helaas veel producten op de markt die de beloftes niet waarmaken. De slechte reputatie van led wordt zo in de hand gewerkt. Erg zonde! Bij Azaqua vinden we dat het belangrijk is dat u weet wat u koopt en kwaliteit belangrijk is. Wij zijn er van overtuigd dat Daytime led de beloftes wél waarmaakt.

Meer lichtopbrengst met led verlichting

De vele opties maken het voor de leek nogal eens onoverzichtelijk. Gaat u led verlichting aanschaffen, vraag uzelf dan in de eerste plaats af hoeveel licht er boven het aquarium nodig is. Bij TL verlichting is er een vuistregel van Watt/Liter. Dit omdat de TL's van alle fabrikanten ongeveer evenveel lichtopbrengst per Watt behalen. TL verlichting levert ca. 90-100 Lumen per Watt.

Een aquarium van 300 Liter met 3*54 Watt T5 is: (3x54Watt) : 300 Liter = 0,54 Watt per liter.

Bij led zijn de verschillen in lichtopbrengst per Watt veel groter per fabrikant. Led verlichting levert 50-180 Lumen per Watt. Een verschil per fabrikant van meer dan 300%. De vuistregel van Watt/ Liter gaat voor led verlichting dus niet meer op. De meest gemakkelijke en begrijpelijke manier om lichtintensiteit met led boven het aquarium aan te duiden is met Lumen per liter. Nog lastiger om TL met led te vergelijken is dat de Lumen van een TL verspreid worden over een ronde staaf. Dit geeft een stralingshoek van 360 graden. Led straalt het licht uit over een hoek van 120 graden. Ter vergelijking is 100 Lumen uit een led tegenover 100 Lumen uit een TL theoretisch dus 3x zo efficiënt. Bij TL verlichting gaat immers meer dan de helft van het licht naar boven en niet het aquarium in.

De nieuwe vuistregel voor led verlichting boven het aquarium

lichtverdeling over het oppervlakIdeaal is het niet, maar wel gemakkelijk. In alle meet- en rekenmethodes zijn de afstanden van de lichtbron tot het oppervlak van belang. Dit is onmogelijk om in vuistregels mee te nemen*. In een hoog aquarium, zal het licht meer moeite hebben om tot de bodem door te dringen. Wat ook vaak te zien is, is dat planten onderin kaal worden of als een speer naar het licht groeien met lange internodiën. Een duidelijk signaal van te weinig verlichting. Naarmate de planten dichter bij de lichtbron komen, staan de bladkransen dichter op elkaar (kortere internodiën). Een ander zichtbaar voorbeeld is wanneer de toppen die dichterbij bij de lampen komen, intenser rood kleuren. Daarin is het verschil in de intensiteit ten opzichte van de afstand tot lichtbron indirect waar te nemen. Samengevat is de afstand van grote invloed, maar lastig op te nemen in een vuistregel. Daarnaast is het zo dat onderstaande vuistregel ook nog niets zegt over de kwaliteit (spectrum) van het licht. Lumen per liter is vooralsnog de beste, algemene manier.

Vuistregel TL LED Geschikte plantensoorten
Matige verlichting
(biotoop of matig beplant aquarium)
0-0,5 Watt per liter 10-20 Lumen per liter lage lichtbehoefte
Gemiddelde verlichting
(gezelschapsquarium)
0,5 Watt per liter 20-30 Lumen per liter gemiddelde lichtbehoefte
Hoge verlichting
(gezelschapsaquarium of aquascape)
1 of meer Watt per liter 30 of meer lumen per liter hoge lichtbehoefte


* Een vuistregel zegt eveneens niets over reflectoren, verspreiding naar de hoeken van het aquarium, aanwezigheid van dekruiten, helderheid van het water, etc. etc. Het is dus enkel een ruw uitgangspunt welke per individueel aquarium nader bekeken kan worden. Met Lux of Par zou het nog wat specifieker benadert kunnen worden, maar is moeilijk om naar de algemene praktijk te vertalen.

Zie ook: ADA Beginnen met A: verlichting

Veel licht boven het aquarium

Voordelen Nadelen
Planten groeien compacter met kortere internodiën Meer vraag van de aquariumplanten naar CO2
Bladeren van planten blijven kleiner Meer vraag van de aquariumplanten naar voedingsstoffen
Rode planten kleuren roder Meer kans op algen
Moeilijkere soorten zijn beter te verzorgen Meer stroomverbruik
Onderkant van stengelplanten wordt niet zo snel kaal Meer warmteontwikkeling
Een goed verlicht aquarium oogt fris Meer lichtverspreiding uit het aquarium de kamer in

Goede verlichting boven het aquarium

De groei van planten is niet altijd sneller bij veel verlichting. Bij uitspraken als "mijn planten groeien de planten de bak uit" zou gekeken moeten worden of die planten niet veel te snel naar het licht toe groeien. Onderkanten van de stengelplanten zijn kaal en de planten hebben dan lange internodiën, omdat de lichtintensiteit onvoldoende is in het aquarium. Bij zo'n aquarium zouden met meer licht de planten minder snel de hoogte in groeien. In een slecht verlicht aquarium willen ze inderdaad heel snel naar het beetje licht toe groeien.

led verlichting in de kasOok moeten we niet vergeten dat we in het aquarium geen productie hoeven te draaien met een zo'n groot mogelijke opbrengst, wat bij bijvoorbeeld fruittelers wel het geval is. Een mooi voorbeeld zijn de kweekkassen met paars licht. Hierbij wordt met assimilatieverlichting (link wikipedia) met hoge PAR gewerkt. Planten gebruiken hier het rode en blauwe spectrum om extra te kunnen groeien. Ander licht toevoegen wat ze toch niet gebruiken is zonde van de energie. Dit kennen we ook van Grolux lampen (zogenaamde plantenlampen of groeilampen) van vroeger. Rood licht is voor planten het belangrijkste en kunnen hier de meeste energie uit halen. Nadeel is dan weer dat veel rood licht in het aquarium al in de bovenste waterlaag geabsorbeerd wordt.

Een aquarium is echter voor de sier en in het aquarium moeten planten daarom "mooi" of "goed" groeien en niet per se "snel". Het visuele aspect is immers ons belangrijkste punt van aandacht! Het is om deze reden dat bijvoorbeeld de ADA Aquasky, Solar RGB of Twinstar led ook zijn voorzien van groene leds. Hierbij worden groene kleuren van de bladeren nog mooier. Samengevat is wat we willen; mooi helder licht met voldoende rood- en blauw aandeel in het spectrum waarbij de kleuren van planten en vissen mooi worden weergegeven en planten goed groeien.

Daytime amtrix Warm White Daytime matrix Neutral White Daytime matrix Ultra White Daytime matrix Ultra Blue Red White Twinstar S led Aquasky G
Daytime matrix Warm White spectrum Daytime matrix Neutral White spectrum Daytime matrix Neutral White spectrum Daytime matrix Ultra BLue Red White spectrum   spectrum Aquasky G
Daytime matrix Warm White example Daytime matrix Neutral White example Daytime matrix Ultra White example Daytime matrix UBRW example    
Daytime matrix module
Warm White
4.000 KDaytime matrix module
Neutral White
6.000 KDaytime matrix module
Ultra White
8.000 KUltra Blue Red
White
440-455 nm +
620-630 nm +
8.000K
Twinstar Led ADA Aquasky

 

Daytime verlichting biedt op dit vlak een uitstekende CRI (Color Rendering Index) en een goed spectrum waarbij de planten goed groeien.

Hoelang moet het aquarium belicht worden?

De verlichtingsduur is afhankelijk van de lichtintensiteit en normaal gesproken is een onafgebroken periode van 8-10 uur volle kracht wenselijk. Als het aquarium goed draait en het aan kan, dan kan de verlichting zelfs worden opgeschroefd tot 12 uur. Hoe gaat het in de natuur? Rond de evenaar (waar de meeste aquariumplanten vandaan komen) is de zon in een mum van tijd op volle kracht en bij zonsondergang is het in zeer korte tijd donker. De daglengte duurt er ongeveer 12 uur en de zon gaat niet tussentijds even de hoek om, zoals door sommige mensen wordt nagebootst door een pauze in de verlichtingsduur in te lassen.

Hoeveel LED units zijn er nodig? Gezien de spreidingshoek van 120 graden en als het de bedoeling is dat aquariumplanten aan de achterzijde ook nog goed verlicht worden in de toppen, zijn 2 units aan te raden vanaf zo'n 45 cm aquariumbreedte.

LED lichtspreiding

Waarom led verlichting van Daytime een goede keuze is

Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat er LED verlichting op de markt kwam die ook daadwerkelijk een energiebesparing oplevert. Zeker wanneer dit samen met voldoende lichtintensiteit en een goed lichtspectrum gepaard gaat. Aquariumplanten moeten immers goed kunnen groeien. In de eerste plaats is lichtopbrengst dus de belangrijkste factor. Daytime eco LED verlichting biedt een duurzame oplossing met een ongelooflijk rendement van maar liefst 120 Lumen per Watt, uitstekende kleurenweergave en een levensduur van 60.000 branduren! De Daytime matrix led verlichting levert zelfs een rendement van 180 Lumen per Watt. Vergelijk dat maar eens met LED verlichting van andere merken. Ook de mogelijkheden om de Daytime verlichting boven het aquarium aan te brengen zijn divers. Een passende oplossing is altijd aanwezig.

Wanneer u Daytime led verlichting vergelijkt met andere merken, lijkt de aanschafprijs misschien vrij hoog. In de praktijk lijkt dat reuze mee te vallen. Bereken de prijs die u betaald per Lumen (u wilt immers lichtopbrengst voor u geld) en er zal blijken dat er veel licht wordt geleverd voor uw geld. Tel daar bij op de zeer lange levensduur, minder warmte ontwikkeling en prachtige kleurenweergave en Daytime blijkt ineens een voortreffelijke keuze!

Om led verlichting boven een Juwel aquarium aan te brengen, bekijk de opties op deze pagina:
https://www.azaqua.nl/88-daytime-compleet

 

Bekijk ook de praktijkvoorbeelden op de Facebook pagina van Daytime: https://www.facebook.com/daytime.LED