Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?
Slide background

ADA Beginnen met A: Verlichting

Let's Start With A - Verlichting aquascape

Fotosynthese activiteit van aquariumplanten is afhankelijk van de licht intensiteit

Aquariumplanten kunnen ruwweg worden verdeeld in twee categorieën: Volle zon planten die een actieve fotosynthese hebben en schaduwplanten die minder actief zijn in fotosynthese. Zon planten zoals stengelplanten en Riccia ondergaan een intense fotosynthese en groeien sneller onder sterke verlichting. Aan de andere kant kunnen schaduwplanten, zoals varens en Cryptocorynes, zelfs gezond groeien in situaties met weinig licht. Sommigen groeien slecht bij intensieve verlichting. Voor een Nature Aquarium met zowel zon behoeftige en schaduwplanten wordt de lichtintensiteit aangepast aan het niveau van de zon behoeftige planten. De schaduwplanten worden aangeplant op locaties met minder licht intensiteit, zodat ze minder licht ontvangen.


 

Kleuren van licht voor een gezonde groei van aquariumplanten

De kleurtemperatuur van kunstlicht is afhankelijk van de balans tussen drie primaire kleuren van licht (Rood, Groen en Blauw). Sommige lampen hebben een lage kleurtemperatuur (rood getint licht) en sommige hebben een hoge kleurtemperatuur (blauw getint licht). Het rode en blauwe licht wordt door de planten gebruikt voor fotosynthese. Rood licht wordt in water snel geabsorbeerd, terwijl het blauwe vrijwel ongehinderd doordringt. Als gevolg wordt aangenomen dat planten die onderwater leven, voornamelijk het blauwe licht gebruiken voor fotosynthese. NA Lamp voor het Nature Aquarium heeft daarom een groter aandeel blauw in het spectrum.

Illumination radience of the light source Omgevingen onder water
1. Het rode licht wordt snel geabsorbeerd, zodra het water dieper wordt. Het blauwe licht wordt nauwelijks tegengehouden. 2. In situaties onder water is het goed te zien dat blauw licht daadwerkelijk dieper doordringt in het water.De lichtkleur verandert naarmate de lampen ouder worden

Zowel de NA fluorescentielamp als de NA metaal-halide NAMH en NAG lampen hebben een groot blauw aandeel in het spectrum voor de groei van aquariumplanten. Wanneer de lampen ouder raken, gaat de lichtopbrengst achteruit en wordt het licht roder van kleur. Om de oorspronkelijke intensiteit te behouden, is het aan te raden om de lamp ieder jaar te vervangen.
NA lamp vervangen

 

 

Adequate verlichtingsduur

In de basis dient de belichtingsduur van het Nature Aquarium 8 tot 10 uur per dag te zijn en het is belangrijk om controle te hebben over een dagelijkse, regelmatige verlichtingsperiode. NA Control Timer maakt het mogelijk om de CO2 bemesting en beluchting te schakelen in overeenstemming met de verlichting. In het geval van een algenexplosie, verminder de verlichtingsduur naar 6 uur om de groei van algen te remmen.

NA Control Timer Aquarium beluchting
1. NA Control Timer maakt het mogelijk om een regelmatige lichtperiode in te stellen. 2. Beluchting wordt uitgevoerd wanneer het licht is uitgeschakeld om zuurstoftekort te voorkomen.Aquascape ziet er anders uit met andere verlichting

Een aquascape onder een metaal-halide lamp ziet er anders uit dan onder een fluorescentielamp. Aquariumplanten en decoratiematerialen geven diepe schaduwen onder metaal-halide lampen dat recht licht uitstraalt. In tegenstelling met fluorescentielampen waar schaduwen veel minder aanwezig zijn, omdat het licht in alle richtingen worden uitgestraald en hierdoor een zachtere verlichting in het aquarium aanwezig is. Naast het uitstekende effect op het stimuleren van fotosynthese, geeft de NAMH een hoge kleurechtheid die de originele kleuren van de aquariumplanten nauwkeurig benadert. De NAG versterkt de groene kleuren van de planten.

NA Lamp NAMH NA Lamp NAG
1. Rode kleuren van aquariumplanten komen beter naar voren onder licht van NAMH lamp, welke een hoge kleuren rendering heeft. 2.Het licht van de NAG lamp versterkt de groene tinten van de aquariumplanten.Adequate verlichting is cruciaal voor een Nature Aquarium om gezonde planten laten groeien en om ze mooi te verlichten. Voor de verlichting van kunstmatige lichtbronnen zijn adequate helderheid, kleurtemperatuur, verlichtingsduur en kleurechtheid de belangrijkste eigenschappen voor een optimale groei van aquariumplanten, alsook voor de esthetische uitstraling van de aquascape.


 

De lichtverspreiding is afhankelijk van de afstand tussen de lamp en het wateroppervlak

De lichtverspreiding van de hanglampen "Solar I" en "Grand Solar" varieert afhankelijk van de afstand tussen de lamp en het wateroppervlak. Wanneer de afstand klein is, is het gebied direct onder de lamp erg sterk verlicht, maar er zal een verschil zijn tussen het midden en de andere delen van het aquarium. Aan de andere kant, wanneer de afstand groot is, zal de verdeling van het licht gelijkmatiger zijn, maar zal het aquarium iets minder fel verlicht lijken. De hoogte van de lamp zal moeten worden afgestemd op het type layout en de aanwezige aquariumplanten. De invloed van de warmte die de lamp afgeeft, wanneer deze is aangeschakeld, is kleiner als de afstand tussen de lamp en het wateroppervlak groter is.

Afstand tussen het wateroppervlak

* De afmeting van het verlichting schema is 90x45cm. Alle resultaten zijn gebaseerd op metingen van ADA.

 

  CO2 >>

 

 

 
Bron en copyright van het artikel/foto's - Aqua Design Amano - ADA
(Vertaald door Wilco Piest)