Hulp nodig?


Stuur een bericht en we antwoorden zo spoedig mogelijk.

Hulp nodig?

Wat is er nodig voor aquascapen? deel 2

In deel 2 gaan we verder met het uitkiezen van de rand accessoires die nodig zijn voor een succesvol aquarium.

Het kiezen van een filter

Vissen en planten produceren afval. Als dit afval niet wordt omgezet, ontstaan er problemen. Voor een goede afbraak is een filter nodig. Vuil en vervuild water wordt hierin opgevangen en door bacteriën omgezet in onschadelijke stoffen. Daarnaast zorgt het filter voor watercirculatie. Dit is essentieel voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof voor planten en bacteriën. Door ook een lichte rimpeling in het wateroppervlak wordt de gasuitwisseling met de atmosfeer bevorderd en blijft het oppervlak vrij van een kaamlaag. Een filter heeft bij voorkeur zo veel mogelijk capaciteit voor filtermateriaal. Hier geldt: beter te veel dan te weinig. Biologische filterwerking is uiteindelijk veruit het belangrijkste. Daarnaast is de pompcapaciteit van groot belang. Er moet namelijk voldoende watercirculatie plaats kunnen vinden. Voldoende watercirculatie vindt plaats bij 3-5x de inhoud van het aquarium rondpompen per uur. Hierbij geldt: Goede circulatie is belangrijker dan stromingskracht.
Externe filter: Deze kan in het aquarium meubel worden geplaatst. Onderhoud plegen en de grote capaciteit bieden vele voordelen en dit is de beste manier om het aquarium te filteren.
Interne filter: Een (ingebouwde) interne filter is best handig, maar zit altijd in de weg. Het ziet er niet mooi uit, neemt kostbare ruimte in (er kan bijvoorbeeld een mooie plantengroep voor in de plaats) en de filtercapaciteit is klein. Voor een aquascape dus ongewenst en kan het beste worden verwijderd. In een klein aquarium kan een skimmer dienen als hoofdfilter. Deze kent dezelfde nadelen als een interne filter, maar kan in sommige gevallen een uitkomst bieden.
Hang-on filter: Een Hang-on filter is best praktisch voor een klein aquarium. Deze heeft voldoende capaciteit, is gemakkelijk schoon te maken en is niet zo storend aanwezig als een interne filter. Zeker in een klein aquarium waar ruimte kostbaar is, is dit een prima oplossing.

EHEIM filter 4plus 250t ADA Vuppa-1 Dennerle Scaper's Flow hang-on filter
Externe filter Skimmer Hang-on filter

 

Het kiezen van verwarming

Dit is best een lastig onderdeel. Een tropisch aquarium moet niet te koud zijn. Vissen en planten komen uit gebieden waar het warmer is dan in onze huiskamers. We moeten dus maatregelen treffen om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. Een ideale temperatuur ligt zo tussen de 22 en 24 graden Celsius. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen (meer afvalstoffen) en hoe groter de activiteit in de planten en hoe lager het zuurstof gehalte. Ook de afstemming van de temperatuur is dus een keuze. Warmer dan 24 graden is niet nodig (tenzij er bijzondere vissen zijn die daarom vragen). Zelf heb ik mijn aquaria op kamertemperatuur welke altijd is ingesteld op 20 graden. De verlichting en het filter produceren ook warmte, waardoor het water zo'n 21-22 graden wordt en dat functioneert prima. In de zomermaanden kan een verwarming overbodig zijn. Daarnaast kunnen we ons afvragen hoe natuurlijk het is, als de temperatuur altijd constant is en deze ook 's nachts niet daalt.
Staafverwarming: Een staafverwarming is de meest gebruikte manier om het water te verwarmen. Deze apparaten zien er helaas vreselijk uit en doen ongelofelijk afbreuk aan het aangezicht van het aquarium. Bij de keuze voor een staafverwarming zijn het merk en type van verschillende fabrikanten niet zo verschillend in prestaties. Kies dus een variant die er mooi uit ziet, maar zorg wel dat het juiste rendement aanwezig is voor het formaat aquarium. De Titanium heaters zien er doorgaans nog het meest acceptabel uit en zijn vrijwel onverwoestbaar.
Bodemverwarming: Een andere optie is een bodemverwarming. Deze zal het water zeer gelijkmatig verwarmen. Warm water stijgt. Hierdoor ontstaat een circulatie in de bodem en wordt voorkomen dat de wortels het veel kouder hebben dan de bovenste bladeren van de plant. Zonder tussenkomst van thermostaat zal een bodemverwarming het water met 1-4 graden verwarmen tov de omgevingstemperatuur en continue in bedrijf zijn. Er is dan slechts één kabel die in het zicht zit in het aquarium. De keuze voor dit systeem moet uiteraard gemaakt worden, alvorens het aquarium wordt ingericht en niet later nog eens kan worden toegevoegd.
Externe verwarming: Ook zijn er mogelijkheden om het water buiten het aquarium te verwarmen. Door een externe verwarming tussen de filterslangen te koppelen, kan op die manier het water worden verwarmd. Esthetisch gezien is dit de beste oplossing. Dit systeem is op dit moment niet meer op de webshop te vinden, aangezien het niet aan de kwaliteitseisen voldoet.
Verwarming in het filter: Een verwarming weggewerkt in het filter is ook een ideale oplossing. Echter is dit op het moment alleen beschikbaar voor filters die geschikt zijn voor aquaria vanaf 120 Liter. Ook is de aanschaf prijs een stuk hoger, maar als het budget beschikbaar is, is dit een uitstekende keuze. Het water wordt gelijkmatig verwarmd en verdeeld door het aquarium.

Aqua Medic Titanium Heater Dennerle Bodemverwarming EHEIM filter 4plus 250t
Staafverwarming Bodemverwarming Externe filter

 

 

<< Wat is er nodig voor aquascapen deel 1 Een aquascape opbouwen: Hardscape >>